Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 100 australiska tidningar slutar tryckas

Australiens största medieföretag News Corp slutar trycka över 100 lokaltidningar. Hur många som förlorar jobbet är ännu oklart.

Huvudkontoret för Australiens största medieföretag News Corp. Arkivbild.Bild: Rick Rycroft/AP/TT
De flesta av de tidningar som nu inte längre ska ges ut på papper kommer att finnas kvar på internet, men 13 av titlarna kommer att slås ihop med andra tidningar inom mediemagnaten Rupert Murdochs koncern.
Åtgärden ingår i en omstrukturering för att kapa kostnader och strömlinjeforma stora delar av tidningarnas innehåll, uppger mediejätten.
Hur många journalister som förlorar sina tjänster vill de inte uppge ännu, bara att 375 journalister ska jobba kvar på de lokala titlarna. Enligt Sydney Morning Herald arbetar i dag drygt 1 200 på de berörda tidningarna.
– Vi pratar inte om de siffrorna, vi talar om människor här och vi kommer att föra interna samtal i dag och i morgon och jag kommer inte att föregå de samtalen. Vi ska prata med alla inblandade var för sig, säger styrelseordföranden Michael Miller enligt nyhetsbolaget ABC.
Miller säger att läsarna flyttat till internet och att annonsörerna följt efter. På den vidsträckta australiska landsbygden är internet dock inte helt utbyggt och de lokala tidningarna fyller här en stor samhällsnyttig funktion.
– I april sade jag att vi nådde brytpunkten för den påverkan flykten till internet har för tryckta tidningar. Nu har vi också nått brytpunkten vad gäller antalet australier som är villiga att betala för innehåll på internet, säger Michael Miller.
Tidigt under coronakrisen aviserade News Corp att 16 titlar under pandemin inte skulle ges ut på papper. De kommer aldrig åter att tryckas och ytterligare 76 titlar försvinner på papper den 29 juni.
Tidningar över hela landet påverkas, bara i de största städerna klarar sig tidningarna från att sluta tryckas.
– Det är en mörk dag för vårt land, säger hälsominister Greg Hunt om nedläggningarna under sin dagliga presskonferens om coronaläget.
Torsdagens besked är det senaste under ett mörkt år för Australiens medier. Tidigare har mediebolaget Network 10 lagt ner sin nyhetstjänst på internet, Buzzfeed har stängt sitt kontor i landet och Australiens nationella nyhetsbyrå AAP hotas av nedläggning. AAP ägs i dag delvis av News Corp, som vill sälja nyhetsbyrån.
Investerarna gillade nyheten om News Corp, efter beskedet steg företagets aktie på Sydneybörsen med över 2 procent.
Gå till toppen