Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryssland bjuder in Macron till militärparad

Segerparaden 2019 på Röda torget i Moskva. Arkivbild.Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Ryssland har skickat ut nya inbjudningar till en stor militärparad i Moskva i juni som högtidlighåller 75-årsminnet av Nazitysklands kapitulation och segern i andra världskriget. Paraden skulle ursprungligen ha hållits på segerdagen den 9 maj, men fick skjutas upp på grund av coronapandemin.
Bland de inbjudna dignitärer som tackat ja finns Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas president Xi Jinping.
– Inbjudningar skickas ut på nytt till alla deltagare, däribland Frankrikes president, säger Alexej Paramonov, chef för det ryska utrikesdepartementets Europaenhet, till nyhetsbyrån Ria.
President Vladimir Putin meddelade i tisdags att den årliga paraden ska hållas den 24 juni. Då är det exakt 75 år sedan den första segerparaden hölls på Röda torget 1945, efter den tyska kapitulationen den 9 maj.
Inbjudningar har även skickats till bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump.
Gå till toppen