Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Apoteket Svanen räddas

Apoteket Svanen ska finnas kvar som apotek och renoveras.
På fredagen kom beslutet från ägaren Apoteket AB.

Camilla Olsson, Apotekets försäljningschef för södra Sverige, levererar det glada beskedet på fredagen. Från vänster i övrigt Börje Hed, Förnya Lund, Eva Björn, nätverket Svanens vänner, Monica Ericsson, regionchef på Apoteket AB, och oppositionsrådet Karin Svensson Smith (MP).Bild: Emil Langvad
– Vi ska renovera, förmodligen med start i september. Men vi kommer att hålla öppet hela tiden, sa Camilla Olsson, Apotekets försäljningschef för södra Sverige och en gång farmaceut just på Svanen.
Den anrika inredningen kommer att renoveras där det behövs, förklarade Camilla Olsson. Och sortimentet ska utökas, fler olika varor ska finnas på hyllorna.
– Vi ska se över hela lokalen och speciellt titta på tillgängligheten för kunderna. Det är ju trångt på Svanen nu, med två rum, vi ska så långt möjligt skapa ett rum.
När det gäller renoveringen tänker företaget anlita den expert som ledde renoveringen av det traditionsrika apoteket Lejonet i Malmö härom året.
Apoteket AB bekostar själv renoveringen av Svanen, inga statliga eller andra instanser är inblandade, enligt Camilla Olsson.
Hon betonade också vilken avgörande betydelse Lundabornas och föreningen Svanens vänners engagemang har haft för beslutet, liksom att folk har börjat handla mer här.
– Men också vår farmaceutkår har engagerat sig för att apoteket bevaras.
Beskedet om Svanens fortsatta liv gavs utanför apoteket vid lunchtid på fredagen, under en manifestation som Svanens vänner bjudit in till. Drygt 50 Svanenfans var på plats, lagom utspridda som sig bör, och beskedet togs emot med applåder och hurrarop.
Utanför apoteket stod också Mirja Jönsson och Ewa Folkesson, ägare till respektive vd för Paulssons fastigheter, hyresvärden. Mirja Jönsson förklarade att Svanen betyder mycket även för Paulssons.
– Vi har haft en mycket bra och öppen dialog med Apoteket AB, sa Ewa Folkesson.
– Nu får Svanen ett nytt hyresavtal och vi kommer genom hyran att ge ett kulturbidrag till Svanen.
Apotekets öde har även engagerat Lunds lokala politiker. På plats fanns oppositionsrådet Lina Olsson (S), Börje Hed (FNL), Christina Zoric Persson (L) och oppositionsrådet Karin Svensson Smith (MP). Den sistnämnda bar skylten ”Apoteket AB — satsa på Svanen”.
Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) vädjade i veckan, tillsammans med stadsantikvarie Henrik Borg, till regeringen om att rädda kulturapoteket. Mats Persson (L), riksdagsledamot från Lund, har i dagarna skrivit om saken till statsrådet Ibrahim Baylan (S).
Ett drygt femtiotal Svanenfans var på plats utanför apoteket på fredagen. Lena Birgersson bar på en skylt med ett historiskt budskap.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen