Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö redo att skriva avsiktsförklaring om nytt konstmuseum

Det allra största steget hittills för ett nytt konstmuseum i Malmö tas nästa vecka. Då fattar kommunstyrelsen beslutet att skriva på en avsiktsförklaring. ”Har politikerna signat en sådan här förklaring har man markerat att det blir av”, säger konstmuseistiftelsens ordförande Joakim Ollén. Målet är att ett nytt konstmuseum ska stå klart 2029 när Malmö är tänkt att bli europeisk kulturhuvudstad.

I februari i år presenterades en utredning om möjliga placeringar för ett nytt konstmuseum i Malmö. Här är ett av förslagen: vid Triangeln nära S:t Johanneskyrakan.Bild: Wingårdhs arkitekter
Eftermiddagen den 3 juni kommer Malmös kommunstyrelse att träffas för ett möte och en av punkterna där är ”Fördjupad lokaliseringsutredning för Malmö konstmuseum”. Det innebär i praktiken att stadskontoret ska få i uppdrag att med berörda förvaltningar ta fram ett underlag för ett ”inriktningsbeslut som fokuserar på de ekonomiska/finansiella aspekterna av etablering av ett nytt konstmuseum i Malmö”.
Men kommunstyrelsen ska då också godkänna en avsiktsförklaring med Stiftelsen för Malmö konstmuseum för ett samarbete om finansiering.
– Det är ett stort steg framåt. Jag tycker det är både modigt och klokt att i dessa tider fortsätta arbeta med en fortsatt lokalisering- och finansieringsstudie. Det är en viljeinriktning som vi politiskt anger i staden, säger Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.
Läs också Konststiftelsens krav: Avsiktsförklaring nu!
Läs också Förslaget klart: Nytt konstmuseum bör byggas centralt i Malmö
Läs också Kulturpolitikerna valde inte fot i konstmuseifrågan
I det nya uppdraget har man dessutom angett en tidshorisont. Målet är nu att det ska finnas ett nytt konstmuseum i Malmö klart 2029. Samma år som Malmö hoppas bli europeisk kulturhuvudstad.
Joakim Ollen, före detta moderat kommunstyrelseordförande i Malmö, är nytillträdd ordförande i Stiftelsen för Malmö konstmuseum och är väldigt glad över beskedet att kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen ska skriva på avsiktsförklaringen.
– Det här är den största framgången hittills för oss i stiftelsen. Med en sådan här avsiktsförklaring har politikerna tydligt markerat att det här ska bli av, oavsett plats eller finansiering. Det är inte ett kommunalrättsligt bindande beslut för det kräver ju ett investeringsbeslut i kommunfullmäktige, men som gammal kommunstyrelseordförande kan jag ju säga att har politikerna signat en sådan här förklaring har man markerat att det blir av, säger Joakim Ollén.
Joakim Ollén ser avsiktsförklaringen som nödvändig för att kunna hitta investerare till ett nytt konstmuseum.Bild: Peter Frennesson
Sedan stiftelsen startade har man efterlyst just en sådan här avsiktsförklaring för att kunna gå vidare i jobbet med att hitta investerare.
– Jag är väldigt glad att vi också fick med en tydlig tidshorisont. Att det ska stå klart senast 2029 ger oss en rimlig tidsplan. Hade vi sagt fem år hade det varit mer tveksamt, men på tio år ska vi kunna hinna detta, säger Joakim Ollén.
I det nya utredningsuppdraget står det också att man ska fokusera på två olika alternativ: ett museum i cityläge och ett i ett omvandlingsområde utanför centrum. I praktiken innebär det att ett tredje alternativ har försvunnit ur handlingen. Det som tidigare var ett alternativ i havsläge med exemplet Nyhamnen.
– Ja, det är nedkokat till två alternativ nu, säger Pernilla Conde Hellman.
I Wingårdhs lokaliseringsutredning som presenterades tidigare i år var cityläget exemplifierat med Triangeln och omvandlingsområdet med Rosengård. Men Pernilla Conde Hellman är tydlig med att det bara är exempel.
– Vi binder oss inte vid de tomterna, utan nu ska vi även titta på tomter som kommunen inte äger, säger hon.
Joakim Ollén betonar att stiftelsen inte har någon uppfattning om museets placering i nuläget.
– Vi tycker att det är bättre att ha ett öppet sinne i den frågan för att kunna fatta ett så klokt beslut som möjligt.
Malmös kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.Bild: Hussein El-alawi
Utredningen ska stå klar senast den 30 juni 2021 och Pernilla Conde Hellmans förhoppning är att nästa steg efter det blir att gå till konkret beslut.
– Som kulturdirektör skulle jag önska det. Min vision är ju att vi inviger museet 2029 när vi är europeisk kulturhuvudstad.
Hur långt har ni kommit i frågan om en kulturhuvudstadsansökan?
– Den är under politisk beredning och jag skulle säga att det går framåt. Vi skulle behöva komma igång med en förstudie i höst så att vi sen kan lämna in en faktisk ansökan, säger Pernilla Conde Hellman.
Gå till toppen