Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Niondeklassare om regeringens gymnasiebesked: ”En lättnad”

Gymnasieelever och högskolestudenter kan få komma tillbaka till sina skolor redan 15 juni. Ett besked från regeringen som välkomnas av flera niondeklassare som ska börja i gymnasiet till hösten. – Det är verkligen en lättnad, säger niondeklassaren Edwin Brattselius Thunfors.

Niondeklassarna Stella Brånvall Ljungman, Elin Böhlin, Edwin Brattselius Thunfors och Pelle Avemo Hädell utanför sin skola.Bild: Henrik Montgomery/TT
Sedan den 17 mars har all undervisning på Sveriges högskolor och gymnasier skett på distans efter ett beslut från regeringen. Men från den 15 juni är studenter och elever välkomna tillbaka till sina lärosäten, vilket regeringen meddelade under fredagen.
Och det är ett beslut som också glädjer flera niondeklassare på grundskolan Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm.
– Många utav oss har varit oroliga över att behöva börja gymnasiet på distans, säger Pelle Avemo Hädell som gör sin sista termin i grundskolan.
Till hösten ska han, likt tusentals andra niondeklassare börja i gymnasiet. Så när beskedet kom om att de kommer att kunna vara på plats vid gymnasiestarten var det positiva reaktioner bland Pelle Avemo Hädells klasskompisar.
– Det är verkligen en lättnad. Det är viktigt att kunna komma till skolan första dagen och känna sig redo för de kommande åren, säger Edwin Brattselius Thunfors som går i samma klass som Pelle.
Edwin menar att pandemin inte har påverkat hans val av gymnasium särskilt mycket.
– Som tur är fick vi lära känna skolorna redan i höstas. Så man har en bild över hur det var innan corona, säger han.
Men förberedelserna inför gymnasiet har inte varit optimala.
– Det har varit en speciell termin med inställda nationella prov och inställda avslutningar. Men samtidigt har det gjort att vi klasskompisar har hållit ihop mer, säger Elin Böhlin, som också går i klass 9E.
Ingen av klasskompisarna har egentligen trott att distansundervisningen i gymnasiet skulle finnas kvar, men samtidigt har det funnits en oro som gnagt om vad distansundervisningen skulle kunna innebära.
– Hade man fått börja på gymnasiet med distansundervisning hade det varit svårt att lära känna sin nya klass. Det tror jag hade påverkat hur man skulle trivas i sin nya skola och det hade gjort att man känt sig mindre motiverad, tror jag, säger niondeklassaren Stella Brånvall Ljungman.
Gå till toppen