Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kan Malmöbarnen leka i Mary Anderssons värld

Känner du till Arildsplan i Malmö? Risken finns att Malmöbarn kommer att vallfärda dit – för nu har Mary Anderssons lekplats invigts. Här bjuds det på lek i fattiga, trånga och sjuka miljöer.

Saga och Emma Skrobe premiärleker på den nybyggda lekplatsen på Arildsplan – som bär Malmöförfattaren Mary Anderssons namn. Lekplatsen får toppbetyg.Bild: Bengt Arvidson
Fyra månader efter Malmöförfattaren Mary Anderssons död har lekplatsen som fått hennes namn invigts. Den ligger såklart på Östra Sorgenfri – området där Mary Andersson växte upp med sex syskon i ett av barnrikehusen på Nobelvägen.
I sitt författarskap skildrar hon det hårda livet i barndomens stadsdel. Till exempel om fattigdomen och eländet i nödbostäderna – galghumoristiskt döpta till Hollywood – som uppfördes efter första världskriget, men som inte revs förrän på 1960-talet.
Allt detta har präglat den nya lekplatsen som har skapats i den lummiga lilla parken som bär namnet Arildsplan.
På lekplatsen finns det till exempel tre lekhus som är utformade med kök, sovloft och utedass. Allt för att skapa en känsla av trångboddhet och fattigdom. Därför finns det också en soptipp, med studsmatta och gungor - som ska representera de stökiga och skitiga delarna av Sorgenfri.
2017 anordnades en picknick på Arildsplan för att samla in idéer till lekplatsen. Då träffade författaren Mary Andersson Morits Wegend och hans pappa Philipp.Bild: Moa Dahlin
Redan 2017 var planerna på den nya lekplatsen igång. Då träffade Mary Andersson en massa Malmöbarn just på Arildsplan för att samla in lekplatsidéer.
– Det har varit en ganska ovanlig process. Den är verkligen förankrad i området. Vi har inte velat göra en alltför romantisk beskrivning av den här tiden, säger Elin Brusewitz, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret.
Landskapsarkitekterna Elin Brusewitz och Thor Rasmussen visar upp den nya Mary Andersson-lekplatsen på Östra Sorgenfri.Bild: Bengt Arvidson
Lidija Dokuzovic och Allan Skrobe bor i området med sina två döttrar Saga och Emma. Familjen ger den nya lekplatsen väldigt högt betyg.
– Den är helt magisk! Ändå sedan vi hörde att det skulle bli en Mary Andersson-lekplats har vi gått och längtat, säger Allan Skrobe.
– Det är verkligen en fin mötesplats. Särskilt nu i sommar när vi inte kan resa bort. Det var en jättetråkig lekplats här innan, även om barnen gillade den. Men nu är det en helt annan grej, säger Lidija Dokuzovic.
Gå till toppen