Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sonesson efter gränsbeskedet: Ska ta kontakt med danska regeringen

Efter beskedet från Danmark att gränsen mot Sverige förblir stängd lovar regionråd Carl Johan Sonesson (M) att snarast ta kontakt med danska regeringen kring möjligheterna till en regional överenskommelse för Öresundsregionen.

Carl Johan Sonesson (M), regionråd i Region Skåne. Arkivbild.Bild: Lisbeth Westerlund
Under pressmötet på fredagseftermiddagen flaggade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) för möjligheterna till en särskild överenskommelse med Sverige om Öresundsregionen, något som Carl Johan Sonesson tar fasta på:
– Det kanske kan vara en lösning för oss här i Skåne. Vi får snarast möjligt ta en kontakt från Region Skåne med danska regeringen om vad det här innebär, säger han.
– Jag kommer också att kontakta ordföranden i Greater Copenhagen, som är dansk. Jag själv är vice ordförande där, fortsätter han.
Sonesson pekar på Danmarks skäl för att hålla gränsen stängd – att Sverige som helhet har drabbats hårdare av coronaviruset än både Norge och Island, länder mot vilka Danmark nu öppnar gränsen från den 15 juni, och han har förståelse för att Danmark tittar på siffrorna för hela Sverige gällande hur många som avlidit med covid-19.
Men, menar han, om Danmark däremot skulle titta på södra Sveriges och Skånes siffror kring covid-19 så skulle bilden bli en annan, eftersom södra Sverige inte drabbats lika hårt av corona-viruset. Och så länge svenskarna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte företa resor längre än två timmar, då kan resenärer från det hårt drabbade Stockholm inte ta sig så långt som till Öresundsregionen:
– Då är det från de fyra södra länen som folk kan resa ifrån, och då behöver man egentligen inte vara rädd för att öppna upp gränsen, säger han.
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö. Arkivbild.Bild: Hussein El-alawi
Hans partikollega i Malmö, moderate oppositionsledaren Torbjörn Tegnhammar, anser att gränsen mellan Sverige och Danmark borde öppnas så snart som möjligt:
– I Skåne går det bättre än i Köpenhamn och på Sjæelland. Det finns inga rationella skäl att behålla en stängd gräns, säger han.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Arkivbild.Bild: Peter Frennesson
Både Tegnhammar och hans politiske motståndare – det socialdemokratiska kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh – menar att det är ologiskt att danskarna får besöka Sverige men inte tvärtom.
– Vi har en jättebarriär i Nordens största arbetsmarknadsregion som är dålig för båda länderna, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
I veckan träffade Stjernfeldt Jammeh vd:n för Greater Copenhagen, Tue David Bak. Men de som har makt att fatta beslut i frågan är regeringarna i de respektive länderna.
– Har man följt den danska debatten var dagens besked ganska väntat. Jag väljer att ta fasta på att den danska statsministern väldigt tydligt trycker på att Öresundsregionen är viktig både för Danmark och Sverige, för både danskar och svenskar, och att hon vill hitta en regional lösning och ha en bra dialog med den svenska regeringen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Gå till toppen