Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vänta med planerna – vi vet inte vad pandemin gör med framtidens Lund

Hur samhället kommer att ha påverkats av pandemin vet vi inte, skriver Lennart Nord.Bild: Emil Langvad
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Corona. Pandemin är över oss. Hur illa den kommer att drabba oss, vet vi inte. Hur länge den kommer att pågå vet vi inte heller. Myndigheterna, forskarna famlar. Förutsättningarna var usla, obefintliga förråd. Allt går nu ut på att hejda och ta hand om. Det finns plötsligt miljarders miljarder. Ändå räcker de kanske inte.
Konsekvenserna av pandemin är oöverskådliga. Prognoser finns inte. Att föreställa sig hur tillvaron blir efteråt går inte, hur samhället påverkats vet vi inte.
Nu verkar ju inte Lund vara nämnvärt drabbat av viruset, ännu. Men vardagen är ändå lamslagen sedan ett par månader. Vi är någonting annat.
Vad gör då Lunds kommun? Följer de rekommendationer som ges. Men mitt i detta kommer helsida om Lunds tillväxt. Lund växer mer än dubbelt så fort som det brukat. Så kommunens befolkning väntas öka med 20 procent på tio år, 25 000 fler, 15 000 lägenheter. Menar kommunens konsult. Speglar detta möjligtvis förväntningar sedan före krisen?
Orkar postcoronalund med sådan tillväxt? Klarar ekonomin de följdinvesteringar det innebär? Vägar, skolor, parker med mera. Förutom ökade kostnader, minskade intäkter. Hur prioritera det man har?
Måste man inte dra i handbromsen, nu – för att slippa nödbroms längre fram?
Sätta allt i väntläge. Avstå från investeringar, hyra i stället.
Hur samhället kommer att ha påverkats av pandemin vet vi inte. Hur vi kommer att uppleva risker. Hur kommer vi att förhålla oss till klimatförändringarna? Har vi lärt oss?
Det allt storskaligare samhälle vi byggt och bygger, kommer vi att tycka det är klokt?
Klokt att slå hop små skolenheter till större? Var det till exempel förnuftigt att klappa sig för bröstet med att bygga Sveriges största gymnasium. Till vad?
Är det regionalt rimligt att bygga in risker i en jätteskola som med det fria skolvalet hämtar elever från stor del av Skåne och sedan tillbaka i kollektivtrafiken. Risker?
Eller stationens trånga perronger eller spårvägens förutsättning med hopträngda passagerare, utbyggnad av E22, järnvägsstationen på Klostergården och så vidare.
Dra i nödbromsen redan nu. Stoppa storbyggena. Eller är prestigen viktigare?
Lennart Nord Arkitekt
Gå till toppen