Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Nationell brist på handsprit – då levererades 300 000 liter från Perstorp

En ny produkt tar normalt år att utveckla för det stora kemiföretaget i Perstorp. Men när Socialstyrelsen vädjade om hjälp att avråda bristen på desinfektion till vården levererade Perstorp AB 300 000 liter på rekordtid.

– Det har funnits en stor vilja hos alla att bidra efter bästa förmåga, säger produktionschef Per Igglund.

Text

Laboratorieingenjör Linh Ngo har arbetat 26 år på Perstorp AB och minns de intensiva dagarna i mars. ”Jag känner glädje och stolthet över att vi kunde hjälpa till”, säger hon.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

För snart två veckor sedan kom den sista leveransen från Absolut och nu har produktionen avslutats. Totalt har det blivit 300 000 liter handsprit och ytdesinfektion som levererats till Socialstyrelsen och de svenska regionerna.

Just nu ser det inte ut att behövas mer. I nästa vecka pausas därför den tillfälliga produktionen på Perstorp AB.

Den stora tanken som använts för blandningen ska rengöras och användas till vad den egentligen är till för – att blanda konserveringsmedel för djurfoder.

– Den blev lite mindre än vi planerat för. Vi ser att bristen börjar försvinna nu. Vi tror att det är de etablerade aktörerna kommit i fatt, säger affärsområdeschef Markus Jönsson.

En ny etikett togs fram i ett huj till de enliters- och fyralitersflaskor som levererats till den svenska vården.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Annons

I början av mars var läget krisartat när det gällde tillgång till skyddsutrustning och handsprit till vården i Sverige. Sprittillverkaren Absolut stod i tv och kastade ut en livboj – etanol kunde de nog leverera från fabriken i Åhus, om bara andra företag ville engagera sig och göra resten.

På Perstorp AB satt Magnus Wickman, som har hand om förbättringar och nyinstallationer på anläggningen, och funderade. Företaget arbetar med kemiska produkter till bland annat plastindustrin. Fanns kapaciteten att ställa om någon enhet? Vad krävdes i så fall och hur kunde man nå hela vägen fram till leverans inom rimlig tid?

Anläggningen behövde anpassas för att kunna hantera den brandfarliga etanolen. Tack vare ett nära samarbete med räddningstjänsten i Perstorp gick det fort. Per Igglund är ansvarig för den tillfälliga produktionen av desinfektionsmedel på Perstorp AB.

Bild: Niklas Gustavsson

– Man har nästan glömt det nu, men då i mars var det riktigt akut, säger han.

Magnus Wickman utsågs till projektledare. I en tid när nästan alla på Perstorp jobbade hemifrån minns han ett digitalt möte i slutet av mars, när företaget bett bland annat Socialstyrelsen och MSB om svar på en rad praktiska frågor.

– Vi var nog mellan 20-30 personer som ramlade in i det mötet. Sedan tog det en väldig fart veckan efter.

Tove Svärd blev snabbt inblandad i produktutvecklingen. ”Vi är många internt som normalt sett inte jobbar tillsammans, som har gjort det nu.”

Bild: Niklas Gustavsson

Själva processen handlar om att tillsätta denatureringsämnen som gör att medlen luktar och smakar illa. Till handspriten tillsattes även mjukgörande glycerin. Recept fanns, men det rådde brist på en del av tillsatserna.

Annons

Annons

Olika blandningar gjordes som sedan analyserades för att man skulle hitta rätt kvalitet med de ingredienser som snabbast gick att få fram. Dessutom krävdes säkerhetstester och en del administration. Det blev mycket extraarbete på avdelningen.

– Det normala är att det tar mellan ett och fem år att utveckla en produkt. Vår personal gick in även på lördagar och över påsk och jobbade för att vi skulle bli färdiga, säger Tove Svärd som arbetar på utvecklingsavdelningen på Perstorp AB.

Handspriten blandades efter recept och testades för kvalitet och säkerhet.

Bild: Niklas Gustavsson

Flera myndighetstillstånd behövdes också, både för att få lov att leverera sjukvårdsmaterial och från brandskyddsmyndigheterna. Och fort skulle det gå.

– Länsstyrelsen var oerhört snabb i sin handläggning. Det gäller egentligen alla. Det har funnits en stor vilja hos alla att bidra efter bästa förmåga, säger produktionschef Per Igglund.

Kontakter togs med långvariga samarbetspartners, som transportören Eurolink i Ljungbyhed. Även andra företag på Perstorps industripark ställde upp, lånade ut utrustning eller lagringsplats. Ett företag som kunde förpacka flytande produkter på flaskor, Lefab AB, fann man i Göteborg och Helsingborgs hamn ställde upp som mellanlagringsplats. Totalt har ett 20-tal olika företag dragit sitt strå till stacken

Gemensamt för alla aktörer har varit att de bara tagit betalt för sina faktiska kostnader, utan att kunna räkna med någon vinst. Alltså ett slags självkostnadspris.

Annons

Projektledare Magnus Wickman: ”Vi brukar inte jobba på det här viset, man behövde snabbt hitta lösningar. Vi fick riva väggarna till varandra, även internt på företaget.”

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

– Vi har inte stängt böckerna än men kanske blir det en liten förlust. Då har vi inte räknat alla timmar som vi har lagt ner på det. Vår ledstjärna i det här projektet var ju att vi skulle hjälpa till, inte profitera på.

Några tankar om en permanent produktion har aldrig funnits, företaget agerar under ett tillfälligt tillstånd som varar till sista juni. Men om en ny bristsituation skulle uppstå kan produktionen återupptas på kort varsel.

– Om den om den värsta stormen har lagt sig nu, då har vi gjort det vi avsåg, säger produktionschef Per Igglund.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan