Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig brand i bilar och garage i Lund under natten

Räddningstjänsten arbetade under natten mot måndag med att slå ner en misstänkt anlagd brand i en garagelänga och flera bilar i ett bostadsområde i Lund. Branden är nu släckt och polisen ska genomföra en teknisk undersökning.

Flera bilar skadades i en brand vid ett garage natten mot måndagen.Bild: Emil Langvad
Det luktar rök och alla dörrar till garagelängan står öppna när Sydsvenskan besöker brandplatsen på Thulehemsvägen på måndagsmorgonen. Tre bilar, varav två är helt utbrunna, är avspärrade i väntan på polisens tekniska undersökning som ska ske senare under dagen.
En person som bor i området slog larm om den kraftiga branden vid garagelängan vid 01.40 natten mot måndagen. Inga personer skadades i branden.
– Det började i en bil och spred sig till garaget, enligt vittnesuppgifter, berättar Joel Johansson som var inre befäl vid Räddningstjänsten Syd under natten.
Branden började i en bil som stod parkerad på baksidan och spred sig sedan till själva byggnaden samt ytterligare två bilar som stod utanför garaget. Eftersom branden utvecklades snabbt ryckte flera räddningsenheter ut.
Branden var så gott som släckt vid tretiden på natten, men personal stannade kvar några timmar till för efterbevakning.
Branden misstänks vara anlagd och utreds av polisen som grov skadegörelse genom brand.
– Troligen har man tänt eld på en bil utanför, sedan har det spridit sig till längan. Vi har ingen misstänkt och enda vittnet är den person som ringde räddningstjänsten, säger kommunpolis Joakim Nyberg.
Den tekniska undersökningen ska visa hur branden började. Än så länge är det enligt Joakim Nyberg svårt att säga om det finns något samband med tidigare bränder.
– Vi har ju varit ganska så förskonade från bilbränder under våren. Det har varit några enstaka bränder i byggnader, men vi har inga misstänkta i de fallen heller. Vi ska så klart titta på eventuella samband och då tar vi med även denna brand.
Ser ni några likheter mellan bränderna den senaste tiden?
– Det har varit i huvudsak i Lunds innerstad och på Sankt Larsområdet. Det är på centralorten det händer, inte mycket ute på landet, säger Joakim Nyberg.
Förra året drabbades Lund av en våg av bilbränder som började efter midsommar och pågick till december. I februari dömdes ett ungt par från Malmö till fyra års fängelse för ett stort antal bilbränder, därav fyra i Lund.
På måndagsmorgonen luktade det rök på brandplatsen. Branden började bakom garagelängan där flera bilar stod parkerade.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen