Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett terrorhot men ingen riktig organisation

Sverige kan vara det land som har flest personer som kallar sig incel i världen. Det skriver Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i en rapport som nyligen släpptes. Flera terrordåd har begåtts i begreppet incels namn, men termen är undflyende.

En person läser på internetforumet Reddit. Incelpersoner beskrivs ofta som rasistiska kvinnohatare men det är en snäv bild av en grupp män som är besatta av utseende, etnicitet, sex och självmord.Bild: Jessica Gow/TT
En svensk incel kallas Swedecel i de digitala forumen. Det diskuteras om svenska kvinnor faktiskt föredrar andra etniciteter än svenska män. Hur kvinnor har tagit över makten och förstört Sverige. Och hur de svenska lagarna gör det möjligt för flyktingar att komma till Sverige och förgripa sig på kvinnor utan att bli straffade.
Men vad menas med incel? Det är ingen rörelse, enligt FOI: ”Det finns ingen ledare och inte heller någon tydlig ideologi” skriver de i sin rapport ”Hope, cope & rope”. Det som håller samman de här männen är mötesplatser på internet – dessa präglas av kvinnohat men även av hat mot andra grupper.
FOI skriver i sin rapport att för att förstå incelmiljöerna måste man också förstå den frustration som finns hos individerna. De känner sig fundamentalt avvisade och upplever sig oönskade i världen.
För att komma till rätta med det finns tre strategier i incelnätverken. En av dem är självmord, vilket diskuteras flitigt i forumen. Detta ses som ett modigt och klarsynt beslut.
En annan strategi är att anpassa sig och träna på att försöka maximera sina chanser att träffa någon. Eller att helt enkelt lägga ner dejtingen, utbilda sig och göra karriär.
En tredje väg är att nedvärdera kvinnor. Detta kan övergå till rent hat och till terrorattacker – totalt har femtio människor dödats av ensamma gärningsmän som kallat sig incel.
Mycket av tankegodset är hämtat från den så kallade manosfären. Där finns mansrättsaktivister som propagerar för mäns rättigheter och som har en konservativ syn på könsroller. Manosfären menar att samhället missgynnar män mer än kvinnor.
FOI ser ett potentiellt terrorhot i incelmiljöerna, men menar att förståelse i grunden är viktigast för att komma till rätta med fenomenet.
Fakta

Incel – ordlista och värderingar

Chad - vit man med fördelaktigt utseende som får ha sex med tjejer.

Tyrone - svart man med fördelaktigt utseende som får ha sex med tjejer. Det finns också Chang (asiatisk man), Chaddam (arabisk man) etcetera.

Stacy - kvinna med fördelaktigt utseende som väljer och vrakar bland männen.

Becky - mindre attraktiv, sexuellt aktiv kvinna.

Beta - motsatsen till alfahanne, undergiven och har svårt att få ha sex med kvinnor.

Normie - andra än incelpersoner.

Red pill - kommer från filmen Matrix. Det röda pillret får huvudpersonen att se verkligheten.

Blue Pill - från Matrix, man kan leva vidare och blunda för verkligheten.

Black Pill - en serie ideologier hos incelpersoner, som biologisk determinism, fatalism, eller där kvinnor ses som ytliga varelser som endast är intresserade av de mest attraktiva männen.

Looksmaxxing - när en man försöker attrahera kvinnor genom att klä sig snyggt, träna eller till och med genomgå plastikkirurgi.

LLDAR, lay down and rot – att undvika situationer som kan leda till avvisande. Bo kvar hos föräldrar, avstå högre studier etcetera.

Coping - göra det bästa av sitt liv som incel: träna, studera och göra karriär.

Roping – självmord som utväg när man inte kan komma ur sin situation.

Go ER - följa Elliot Rogders exempel, alltså begå terrordåd och döda andra människor för att sedan begå självmord.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen klockan 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020-18 18 00, telefonjour varje dag klockan 19–22. Webb: spes.se.

Läs också Före detta brottsutredaren skrev en deckare om incelmän
Läs också Incelbegreppet föddes som en stödgrupp för ensamma
Läs också ”Om du inte har en kvinna så får du låg status i samhället”
Läs också Lättare för fattiga män att bilda familj i dag än på sjuttiotalet
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
Gå till toppen