Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny rapport: Museer kan förlora 500 miljoner

Enligt en ny rapport hotar landets museer att drabbas hårt av coronapandemin. ”Vår uppskattning är en förlust på minst 500 miljoner för hela museisektorn i år”, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Nationalmuseum i Stockholm. Många av landets museer har drabbats hårt av coronapandemin. Arkivbild.Bild: Ali Lorestani/TT
Landets museichefer vittnar i rapporten Museer på marginalen om drastiskt minskade intäkter från besökare, kompetenstapp och en stor oro inför framtiden. Cheferna, som redan före coronakrisen vittnade om ett svårt läge i rapporten ”Museer under press” i februari, konstaterar att pandemin slår hårt mot de svenska museerna.
”Vår uppskattning är en förlust på minst 500 miljoner för hela museisektorn i år. Det kommer att bli en urholkning av kompetens och museer som försvinner på sikt om inget görs”, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer, i ett pressmeddelande.
Enligt rapporten har 91 procent av museerna haft intäktsbortfall, 83 procent betecknar ekonomin som ansträngd – och tre av museerna riskerar att gå i konkurs.
Flera museichefer uttrycker också en stor oro för framtiden om en hårt ansträngd samhällsekonomi leder till att kulturen prioriteras bort – och pekar på betydelsen av museerna som samhällsstabiliserande.
”Museernas roll som samhällsbärare kan inte nog betonas. Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer. Det är viktigt att det offentliga ser att museiverksamheten är en viktig del av välfärden i ett demokratiskt samhälle,” säger Jeanette Gustafsdotter.
Fakta

Museer på marginalen

Totalt har hälften av museerna i Sverige hållit öppet under pandemin. De flesta tillfälligt stängda museerna öppnar åter i sommar.

91 procent har haft intäktsbortfall

83 procent har ansträngd ekonomi

Tre museer riskerar konkurs

96 procent har påverkad publikverksamhet

Källa: Riksförbundet Sveriges Museer

Gå till toppen