Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SHL-stjärnan om cancern: ”En total chock”

I februari tog Kristian Näkyväs SHL-säsong med Örebro abrupt slut. Han hade drabbats av testikelcancer. – Det var en total chock när jag fick reda på att det var cancer. Man vet inte vad det betyder att man har fått cancer. Ska jag gå en kamp mellan liv och död nu?, säger han till Expressen.

Örebros Kristian Näkyvä drabbades av testikelcancer men mår i dag bra och har kunnat börja träna så smått. Arkivbild.Bild: Andreas Hillergren/TT
Den finländske backen var inne på sin femte säsong i SHL när han i januari kände att något inte stod rätt till.
– Jag upptäckte att min testikel inte kändes normal, det kändes som att det fanns en knöl, säger 29-årige Kristian Näkyvä.
Efter provtagningar och ultraljud stod det snart klart att Näkyvä drabbats av testikelcancer. I en längre intervju med Expressen berättar han att den första tiden efter beskedet var förvirrande och utmanande.
– Men när något sådant här händer finns det inget annat att göra än att ta sig an de utmaningar man måste gå igenom. Det finns ingen annan utväg än att fajtas och ta dag för dag.
Han opererades redan en vecka efter beskedet och allt gick enligt plan. Inga nya metastaser upptäcktes men han fick ändå gå igenom en cellgiftsbehandling för att minimera risken att det skulle sprida sig.
– De värsta symptomen var att jag kände mig väldigt, väldigt trött. Och det var svårt att fokusera på någonting annat alls. Men min mamma kom till mig i Örebro och var där under hela behandlingen vilket hjälpte mig oerhört mycket. Hon hjälpte mig med allt från att laga mat till att bara finnas där för mig.
Han mår i dag bra och går på regelbundna kontroller. Hans kontrakt med Örebro har gått ut och han befinner sig i Helsingfors. Vad som väntar härnäst när det gäller hockeyn är oklart men han har den senaste kunnat börja träna så smått.
– Jag ska spela hockey igen, och ser verkligen fram emot att göra det. Kroppen känns bra, men jag vill inte göra något förhastat utan tar det försiktigt, säger han till Expressen.
Gå till toppen