Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det är dags för oss alla att gå från konsumenter till cirkulenter. Låna, byta, hyra, laga, vårda, göra om och ta tillvara på.”

Du använder din röst varje gång du konsumerar. Den är viktigare nu än någonsin, skriver Alexandra Davidsson, generalsekreterare för föreningen Medveten konsumtion.

Oändlig tillväxt är inte möjlig. En cirkulär ekonomi är nödvändig, skriver Alexandra Davidsson.Bild: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I mars stannade vardagen som vi kände till den, upp. Nu pågår en febril aktivitet runt om i världen för att övervinna coronaviruset. Mängder av resurser samlas för att komma ur krisen och för att kunna återgå till en tillvaro som den såg ut innan coronapandemin slog till. Men är det verkligen läge att återgå till business as usual?
Tidigare har många politiker varit tydliga med att det inte är möjligt att minska utsläppen och ställa om människors livsstil i den snabba takt som klimatforskarna anser krävs. Sedan kom Greta Thunberg. Hon förklarade att vi måste behandla klimatförändringarna som den allomfattande kris de utgör. Gretaeffekten svepte över världen.
Pandemin och dess konsekvenser har gjort det möjligt att nu välja väg. Vi måste alla ställa oss frågan om vi vill återgå till att tära på planetens resurser på samma sätt som innan coronan slog till.
Miljöorganisationer har framfört stark kritik mot den svenska regeringens krispaket och understrukit att stödåtgärderna bör innehålla krav på en grön omställning. Det backas också upp av 155 internationella företagsledare i The Science Based Targets Initiative. Ingen ifrågasätter att stora krispaket till näringslivet och den ideella sektorn behövs - däremot innehållet i dem.
Flygbranschen är en av de branscher som drabbats hårdast av coronapandemins effekter. Enligt Swedavia reste i april 98 procent färre passagerare från svenska flygplatser jämfört med samma månad i fjol.
Flygsektorn har tagit emot omfattande krispaket. SAS har fått stöd som uppgår till över 3 miljarder kronor, utan några krav på klimatåtgärder. Andra länder, till exempel Frankrike, har valt att ta chansen att prioritera klimatet genom att inte dela ut stöd till de flyglinjer på sträckor där det redan finns goda tågförbindelser.
Om flygbolagen räddas av miljardstöd utan klimatkrav går utsläppen sannolikt tillbaka till den skarpt uppåtgående kurva som fanns före coronapandemin så snart den är under kontroll.
Klimatomställningen är en ödesfråga. Vi har alla möjlighet att nu ställa om frivilligt istället för att tvingas till det när planetens gränser kollapsar. Väljer världens ledare att satsa på en klimatomställning och grön återhämtning efter pandemikrisen kan vi alla se fram emot bland annat renare luft och en trygg framtid för kommande generationer.
Flera framstående ekonomer, till exempel Joseph Stiglitz, som fått ekonomipriset till Alfred Nobels minne, och Nicholas Stern, författatare av den banbrytande Sternrapporten, har pekat på att den ekonomiska återuppbyggnaden stärks av att satsa på grön omställning.
Konsumtion är inte något dåligt i sig, men vi är många som överkonsumerar saker vi egentligen inte behöver. Det är tydligt när den globala ekonomin på bara några veckor rasar när människor enbart konsumerar sådant de behöver.
Oändlig tillväxt är inte möjlig. Det är dags för oss alla att gå från konsumenter till cirkulenter. Låna, byta, hyra, laga, vårda, göra om och ta tillvara på. Det är framtiden, det är vägen ur den kris som pågått länge - klimatkrisen – tillsammans med den systemomställning som behövs. En cirkulär ekonomi är nödvändig.
Nu finns ett unikt tillfälle, en fantastisk öppning för att i spåren av coronapandemin frivilligt plana ut kurvorna för såväl smittspridningen som utsläppen.
Så fråga dig själv; Vilket samhälle vill du leva i? Vilka lösningar ser du? Vilken framtid vill du vara medskapare till?
Du använder din röst varje gång du konsumerar. Den är viktigare nu än någonsin.
Alexandra Davidsson generalsekreterare för föreningen Medveten konsumtion.
Gå till toppen