Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnoförening håller öppet i coronakrisen

Föreningslivet har det tufft men det finns de som knogar sig fram. Kvinnoföreningen Winnet trotsar corona och håller öppet, alla dagar i veckan.
– När allt håller stängt sitter de flesta isolerade, vi vill kunna finnas där och motverka ofrivillig ensamhet, säger projektledaren Maria Pålsson.

I tider som dessa fokuserar kvinnoföreningen Winnet mycket på att hjälpa kvinnor med utländskt bakgrund att ta del av coronainfo.Bild: Peter Frennesson
Kvinnoföreningen Winnet arbetar med hälsofrämjande etablering och ömsesidig integration. Asylsökande, invandrare och infödda svenskar möts genom bokcirklar, språkpromenader, gympa och cykelturer. Under coronakrisen har dock alla större nätverksträffar ställts in och de flesta medlemmarna är rädda för virusets spridning.
– Många har jobbiga upplevelser bakom sig och reagerar starkt på virusets spridning. En medlem var så rädd att hon inte vågade skicka sina barn till skolan. När allt håller stängt sitter de flesta isolerade, vi vill kunna finnas där och motverka ofrivillig ensamhet, säger projektledaren Maria Pålsson.
Efter föreningens beslut om att hålla öppet alla dagar i veckan var det fortfarande svårt att locka medlemmarna. Då förstod personalen att de borde satsa på informationsspridning.
– Det fanns ett enormt behov. De flesta inte vet vilka källor de ska utgå ifrån och vilka regler som gäller i Sverige. Vi ringde runt till alla 180 medlemmar och gav information om hur de kan handskas med viruset. Vi översatte även folkhälsomyndighetens rekommendationer till arabiska och publicerade det på vår Facebooksida, säger Maria Pålsson.
Samira Abdullah och Asma Abu Daya har båda lärt sig cykla genom kvinnoföreningen Winnets cykelturer.Bild: Peter Frennesson
Insatsen har gett effekt. När Sydsvenskan kliver in i föreningslokalen är den allt annat än tom. Veckan är fullspäckad med aktiviteter för medlemmar i mindre grupper.
– Jag kommer från Palestina och studerar svenska. Just nu har SFI stängt och det finns inte så mycket att göra. Jag är glad att Winnet har öppet. Här har jag lärt mig att cykla, berättar medlemmen Asma Abu Daya
Samira Abdullah håller med, även hon är glad över att få komma till kvinnoföreningen - trots omständigheterna.
– Det är väldigt svårt att bara sitta hemma, man stressar upp sig och mår dåligt. Detta är en jättebra plats. Här finner jag ett lugn. Mina vänner kommer hit och vi fikar ihop och lär oss nya saker. Jag är från Syrien och har bott i Sverige i tre år. Tack vare föreningen har jag börjat på gympa och lärt mig att prata bättre svenska, säger hon.
Gå till toppen