Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö satsar fyra miljoner i coronastöd till kulturen

Malmö stad inrättar ett extra coronastöd till kulturlivet på fyra miljoner kronor. På onsdagen klubbar kommunstyrelsen stödet som är tänkt att betalas ut i sommar.

Teaterscenen Bastionen är en av de scener som nämns som ett exempel på den kulturella infrastrukturen som prioriteras i det nya coronastödet till Malmös kulturliv.Bild: Lars Brundin
Corona-pandemin har drabbat kultursektorn hårt över hela världen. Mängder av inställda arrangemang gör att flera verksamheter lever farligt ekonomiskt just nu.
Under våren har Malmös kulturpolitiker filat på ett coronastöd till kulturlivet och på onsdagens kommunstyrelsemöte klubbas det. Kulturnämnden har redan beslutat avsätta en miljon kronor i stöd och nu föreslås kommunstyrelsen anslå ytterligare tre miljoner till kulturnämnden för att delas ut i tillfälliga stöd. Det totala kommunala coronastödet blir alltså på fyra miljoner kronor och är tänkt att komplettera det statliga och det regionala kulturstöden.
– Vi har valt att prioritera den kulturella infrastrukturen i detta stöd. Det kan handla om scener, verkstäder och lokaler. Sådant som det tar väldigt lång tid att bygga upp om det skulle försvinna, säger det socialdemokratiska kulturkommunalrådet Frida Trollmyr.
Det tar helt enkelt längre tid att bygga upp scener än en enskild fri teatergrupp?
– Jag vill inte uttrycka mig så, utan snarare säga att vi har prioriterat infrastrukturen och att det behövs scener för att det ska finnas teatergrupper, säger Frida Trollmyr.
Hon berättar att de har haft en diskussion om att sätta fast väldigt tydliga riktlinjer för stöden.
– Men då hade det tagit längre tid och vi hade haft svårt att gå ut med stöden innan sommaren. Så vi har prioriterat snabbheten framför fyrkantigheten här, säger Frida Trollmyr.
Målet är att stöden ska utlysas så snart kommunstyrelsen fattat beslutet denna vecka.
Gå till toppen