Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmökafé blev först att stängas av coronaträngsel

Nu har för första gången Smittskydd Skåne fattat beslutet att stänga ett kafé i Malmö på grund av trängsel i coronatider. Kaféet vid Lilla torg i Malmö har dock redan åtgärdat bristerna och kunde öppna igen under tisdagen. Men kaféägaren är kritisk mot myndigheternas agerande.

Bild: Anna Bank
Som Sydsvenskan kunde berätta under måndagen har miljöförvaltningen anmält två ställen i Malmö till Smittskydd Skåne för att de inte levde upp till coronarestriktionerna kring trängsel. Det ena gällde en restaurang i centrala Malmö som satt upp plexiglas mellan sina bord på uteserveringen. Den restaurangen har haft en dialog med Smittskydd Skåne, åtgärder har gjorts och beslut har fattats om att inte stänga restaurangen.
Men i det andra fallet har det resulterat i ett beslut om stängning. På måndagseftermiddagen fattade Smittskydd Skåne det historiska beslutet att för första gången stänga en verksamhet i Malmö för att de bröt mot myndigheternas restriktioner i corona-tider. Det handlar om kaféet Café Pronto vid Lilla torg.
– De har fått flera chanser, men ändå inte vidtagit nödvändiga åtgärder. Då tog Smittskydd Skåne beslutet att stänga verksamheten igår kväll, säger Simon Chrisander (L), kommunalråd för stadsbyggnad och miljö.
Ägaren Mesut Erkan håller dock inte alls med om den beskrivningen.
– Det här gör ont i hjärtat på mig. Vi har fått olika handläggare från miljöförvaltningen hela tiden. Den första personen som kom hit hade påpekanden på brister som vi åtgärdade. Sen kom det en annan handläggare med sina åsikter på vad vi borde åtgärda. Så då gjorde vi det och de godkände oss. Nu berättar de ändå att de anmält oss till Smittskydd Skåne på grund av trängsel, säger Mesut Erkan.
Han menar att verksamheterna ställs inför stora utmaningar när de dels tappar mycket i omsättning, vilket kräver att de minskar antalet anställda, och samtidigt har kunder som inte vill lyssna när de anställda säger till dem att de inte får sitta hur som helst.
– Ska detta lilla kafé behöva ha en vakt som pratar med våra kunder för att de inte ska flytta runt på stolar och bord? Från början hade vi tjugo bord på uteserveringen. Vid senaste kontrollen hade vi bara tio, men det blev ändå för trångt tyckte inspektören. Så nu har vi tagit bort tre bord till och har bara sju bord ute, säger Mesut Erkan.
Redan på tisdagen var Malmö stads miljöinspektörer på kaféet igen för kontroll och kunde konstatera att de nu åtgärdat bristerna.
– Ja, vi har gjort återbesök idag och sett att de gjort åtgärder som gör att nu vi nu rekommenderat Smittskydd Skåne att upphäva beslutet, sade David Lindsjö, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö, på tisdagseftermiddagen och en stund senare upphävdes beslutet och Pronto kunde öppna igen.
På kritiken om att de har flera handläggare till samma ärende säger David Lindsjö att de så långt som det är möjligt försöker ha samma handläggare när de gör återbesök.
– Jag har själv varit på Pronto två gånger och min uppfattning är att de har fått samma information bägge gångerna, säger David Lindsjö.
Gå till toppen