Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ta hem IS-barnen medan tid är.

Tvätt på tork på stängslet som omger delar av al-Hol lägret.Bild: Maya Alleruzzo
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Enligt utrikesdepartementet fortsätter ansträngningarna för att ta hem de svenska barnen som sitter fast i al-Hol-lägret för misstänkta IS-sympatisörer i norra Syrien.
Men det går långsamt. Nu har coronapandemin tillkommit och blivit en försvårande faktor. Eller en bekväm ursäkt för att inte agera.
al-Hol är det största lägret i sitt slag med omkring 70 000 kvinnor och barn varav cirka 10 000 utländska medborgare. Några tiotal av dem har kopplingar till Sverige.
Men frågan är hur många svenskar – och andra fångar – som finns kvar i lägret om några månader.
Enligt uppgift har två svenska kvinnor och fyra barn flytt och tagit sig in i Turkiet.
Nyligen återvände tre mammor och nio barn som själva tagit sig ut från al-Hol till Finland med reguljärt flyg.
För ett par veckor sedan rapporterades att tretton misstänkta franska kvinnliga jihadister flytt från al-Hol och ett annat läger i regionen, ain-Issa.
Det kan tyda på att kurderna är på väg att förlora kontrollen över lägren.
Vilket är vad många länge varnat för. Sverige och andra länder borde ha agerat tidigare och tagit hem sina medborgare under kontrollerade former. Nu tar de sig hem ändå. Eller – i värsta fall – så sprider de sig över Europa, går under jorden och planerar nya terrordåd.
Det är väl känt vilka vidrigheter IS-sektens anhängare gjort sig skyldiga till. Propagandafilmerna där oskyldiga fångar får halsarna avskurna eller bränns i burar talar för sig själva. Dessa extremister har våldtagit barn och sålt dem som sexslavar, de har kastat homosexuella från tak.
Alla som på något sätt medverkat till detta förtjänar att straffas. Hårt. Om detta får det inte råda några tvivel.
Men det blir med all sannolikhet svårt att ställa de vuxna i lägret inför rätta. Att utreda misstänkta brott begångna i inbördeskrigets Syrien är ytterst komplicerat. Dessutom har den svenska lagstiftningen släpat efter. Terrorresor förbjöds först 2016, de flesta åkte ner tidigare och kan därför inte dömas enligt denna lag.
De som begått brott har alltså goda möjligheter att gå fria. Men det är inte en godtagbar anledning att lämna kvinnorna och barnen åt sitt öde. ”Rätt åt dem” duger inte som princip.
Hur avskyvärda dåd männen och kvinnorna i IS än begått går det inte att komma ifrån att barnen är oskyldiga. De bär inget ansvar för föräldrarnas beslut, för föräldrarnas missdåd. En rättstat agerar inte utifrån primitiva föreställningar om arvssynd.
Att lämna barnen vind för våg innebär att de kommer att fara ännu mer illa än de redan gjort, instängda i ett läger under omänskliga förhållanden. Risken är stor att de känner sig ännu mer svikna. Och därmed ökar risken för att de radikaliseras och växer upp till en ny generation av jihadister.
Utrikesdepartementet hävdar att regeringen prioriterar frågan. Ändå tycks resultaten utebli. Ta hem barnen nu.
Gå till toppen