Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Bra skolpolitik byggs inte på dålig grund.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har bett OECD granska de svenska resultaten i Pisamätningen 2019 på nytt.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
När de svenska elevernas resultat i den internationella kunskapsmätningen Pisa 2018 visade på små, men ändå tydliga, förbättringar gick en samfälld suck av lättnad genom Skolsverige. De svenska eleverna placerade sig dessutom genomgående över genomsnittet för de deltagande länderna.
Nu tyder en gedigen granskning av Expressen på att framgången var ett luftslott, snickrat av undermålig statistik.
Tidningen har gått igenom statistik från Skolverket, Migrationsverket och SCB och tagit hjälp av Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, för att granska materialet. Och han är hård i sin kritik:
"Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet."
Förklaringen är att Sverige ska ha frångått reglerna för Pisaundersökningen och uteslutit elever som inte borde ha uteslutits.
Slutsatsen av Expressens genomgång är att om reglerna följts så hade Sveriges uppgång jämfört med föregående mätning i själva verket varit en nedgång i samtliga ämnen: läsförståelse, matematik och naturvetenskap.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) meddelade på onsdagen att hon bett OECD, den organisation som genomför Pisamätningen, att granska Sveriges resultat på nytt.
"Eftersom det kommit frågetecken och eftersom det är så viktigt att regeringen och riksdagspartierna kan lita på Pisaundersökningen har jag tagit initiativ till att OECD granskar både resultat, urval och statistik ytterligare en gång", säger Ekström till nyhetsbyrån TT.
Liberalerna och Moderaterna kräver att Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson kallas till riksdagens utbildningsutskott och att Ekström gör honom sällskap.
"Vi kommer nu begära att regeringen går till botten med detta och granskar alla siffror", säger Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad till Expressen.
En del skeptiker började tämligen omgående ifrågasätta resultatet när det presenterades i december 2019. De pekade på det faktum att Sverige jämfört med andra länder undantagit en påfallande hög andel elever från att delta i provet: 11,1 procent.
Det är en nästan dubbelt så stor andel som ströks i samband med provet 2015 och nästan tre gånger över OECD-genomsnittet som 2018 låg på 4,0 procent.
Eleverna som deltar i Pisa lottas fram. Sedan får vissa av de framlottade eleverna tas bort. Elever med funktionsnedsättningar får undantas, liksom nyanlända som gått i svensk skola mindre än ett år. Men av allt att döma har utlandsfödda elever som gått i svensk skola betydligt längre än så också exkluderats. Resultaten pekar på att till och med en del elever födda och uppvuxna i Sverige strukits ur Pisarullorna.
Efter ett bottennapp i Pisa 2012 förbättrade Sveriges resultat något i mätningen 2015 och ytterligare 2018. Det sågs då av ansvariga politiker som ett kvitto på att insatserna för att förbättra den svenska skolans kunskapsresultat haft avsedd effekt. Den långsiktiga trenden var positiv.
Pisamätningarna och andra liknande internationella jämförelser fångar inte allt, de säger inte hela sanningen om ett lands skolsystem, dess brister och styrkor. Ändå är Pisamätningen förmodligen det bästa instrument som finns för att bedöma viktiga aspekter av hur väl olika länders skolsystem fungerar. Men det förutsätter inte minst att urvalet av elever som deltar i görligaste mån görs på samma sätt i alla deltagande länder.
Som Magnus Henrekson konstaterar används resultatet från Pisamätningen som ett mått både på hur den svenska skolan står sig i jämförelse med andra länder och för hur den utvecklas över tid.
Och utifrån detta styrs skolpolitiken - åtminstone delvis. Men om kompassen visar fel är det är svårt att hitta rätt.
Gå till toppen