Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårt tryck på naturen under pandemin

Den pågående pandemin och det varmare vädret innebär ett ökande tryck på naturen. Så högt att Naturvårdsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick ut med varningar under onsdagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.

Naturen lockar fler under pandemin. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Ovanligt många människor tillbringar tid i skog och mark under pandemin, konstaterar MSB. Det är ur smittsynpunkt bra, men kan också leda till problem. Bara det senaste dygnet har ett 30-tal gräsbränder och ungefär lika många skogsbränder rapporterats i landet.
– Det är viktigt att alla som är ute i naturen tänker sig för, till exempel om du ska grilla. Ta det försiktigt och följ de lokala förbuden, det är kanske inte alls lämpligt eller ens tillåtet att grilla där du är, säger Svante Werger på MSB.
Naturvårdsverket, som för första gången deltar på den myndighetsöverskridande pressträffen, understryker att det ökande trycket på naturen är bra, men att det kräver ansvar.
– Vi hör från hela landet att det är väldigt stora ökningar på antal besökare i skyddade naturområden. Det är positivt, men det är viktigt att visa hänsyn till naturen och till andra människor. Allemansrätten är en tillgång, men innebär också skyldigheter, säger Clas Svedlindh på Naturvårdsverket.
Gå till toppen