Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MFF får inte avgöra placeringen av Zlatanstatyn

Kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) klargör att avgörandet om den vandaliserade statyns placering efter reparationen fälls av kommunens organisation.
– Det är inte MFF:s staty, fastslår hon.

Katrin Stjernfeldt Jammeh deltog vid avtäckningen av Zlatanstatyn på Stadiontorget den 8 oktober 2019.
På onsdagen 3 juni, knappt åtta månader senare, ledde hon ett kommunstyrelsesammanträde som beslutade att säga nej till krav från besvikna MFF-supportrar på att flytta statyn till Stockholm.
Frågan kom upp efter namninsamlingar på Malmöinitiativet, kommunens plattform för medborgardialog. Krav på att statyn skulle lämna staden kom som en reaktion på nyheten i slutet av november förra året att MFF-ikonen Zlatan Ibrahimović blivit delägare i Hammarby IF Fotboll.
Bild: Bengt Arvidson
Sedan slutet av förra året har konstnären Peter Lindes bronsskulptur av Zlatan, som är en gåva till Malmö stad från Svenska fotbollsförbundet, utsatts för så omfattande vandalisering att den tillfälligt forslats bort för en omfattande renovering.
Med onsdagens beslut i kommunstyrelsen blir skulpturen kvar i Malmö efter reparationen, men frågan om placering dras ett nytt varv. Enligt beslutet bör placeringen ”utredas vidare av berörda förvaltningar och Malmö stads berednings– och referensgrupp för offentlig konst, samt att MFF bör konsulteras i den fortsatta utredningen av skulpturens placering”.
Fakta

Malmöpolitikernas beslut om Zlatanstatyn

Detta uttalande, formulerat av stadskontoret, fick kommunstyrelsens godkännande på sammanträdet 3 juni 2020.

”Stadskontoret ser att besvikelsen från företrädelsevis MFF-supportrar är stor, och inser att placeringen av skulpturen utanför MFF:s hemmastadion kan väcka starka känslor. Detta synliggörs inte minst i de förslag som kommit till Malmö stads kännedom.

Stadskontoret vill i sammanhanget samtidigt understryka att Malmö stad betraktar all form av

vandalism och skadegörelse som oacceptabel, och att sådana företeelser i sig inte utgör grund för att ompröva redan fattade beslut.

Skulpturen föreställande Zlatan Ibrahimovic är en gåva från Svenska Fotbollförbundet till

Malmö stad. Skulpturen tillhör således Malmöborna, och bör därför stanna i Malmö. Då

förutsättningarna förändrats sedan beslutet fattades om att placera skulpturen på Stadiontorget anser dock stadskontoret att frågan om var skulpturen bör placeras efter att den genomgått renovering bör utredas vidare av berörda förvaltningar och Malmö stads berednings– och referensgrupp för offentlig konst, samt att MFF bör konsulteras i den fortsatta utredningen av skulpturens placering.”

Katrin Stjernfeldt Jammeh tonar dock ned MFF:s roll i placeringsbeslutet.
– Det är nog snarare så att det ges en möjlighet för dem att tycka till om de skulle vilja det. Besluten och processen ligger i stadens organisation.
Hon konstaterar att Stadiontorget vid MFF:s hemmaarena är skulpturens ursprungliga plats.
– Om man diskuterar Stadion är det ett område som MFF frekventerar flitigt. Och nu är det inte minst många MFF-supportrar som varit inne i frågan.
Samtidigt säger Katrin Stjernfeldt Jammeh att skulpturen symboliserar Zlatans hela karriär som sträcker sig utanför hans gamla klubb MFF.
– Oavsett vad man tycker om Zlatans relation till MFF och hans nya åtagande kopplat till allsvenska klubbar kan ingen ta ifrån honom att han har en idrottslig karriär och prestation som Fotbollsförbundet vill hylla, och att han har en koppling till Malmö. Jag ser att det är många som vill synliggöra det.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Peter Frennesson
På frågan om Stadiontorget fortfarande är en möjlig plats svarar Katrin Stjernfeldt Jammeh:
– Jag tänker inte gå händelserna i förväg.
Hon säger att hon räknar med att den utredning som nu ska göras ska peka ut en "publik och bra" placering.
Sverigedemokraterna förespråkar att statyn flyttas till Stockholm.
I en motivering skriver oppositionsrådet Magnus Olsson (SD): ”Vandalisering och skadegörelse är fel men det är inte heller hållbart att ha en staty av en person vars affärsidé är att ständigt provocera.”
Den 5 januari i år kapades Zlatanstatyn vid fotknölarna. Sedan dess har statyresterna hållits inlåsta på hemlig adress.Bild: Bengt Arvidson
Bakgrund

Zlatanstatyn

8 oktober 2019. Zlatanstatyn avtäcks vid Stadiontorget. ”Statyn är en symbol till alla därute som inte känner sig välkomna, som inte känner att de passar in”, säger Zlatan Ibrahimović.

27 november 2019. Zlatan Ibrahimović berättar att han förvärvat 25 procent av aktierna i Hammarby Fotboll AB och säger att han ska göra Stockholmsklubben ”bäst i Skandinavien”. Många uttrycker att stjärnans staty inte kan stå vid MFF:s hemmaarena efter Hammarbybeskedet.

5 januari 2020: Efter omfattande vandalisering flyttas Zlatanstatyn till hemlig plats. Statyn har då bränts med bengaler, sågats i fötterna, sprejats med färg, berövats sin näsa och fått benen avsågade.

23 januari 2020. Sydsvenskan rapporterar att konstverkets drygt 100 dagar på plats vid Stadion väntas kosta Malmö stad 228 700 kronor i bevakning, klottersanering samt borttransportering och renovering.

3 juni 2020. Kommunstyrelsen beslutar att Zlatanstatyn blir kvar i Malmö. Frågan om den framtida placeringen återstår.

Gå till toppen