Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nöjesbranschen begär regeringshjälp

Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska nöjesnäringen – vilket har fått branschorganisationen för sponsrings- och eventindustrin, SES, att skicka en hemställan till näringsminister Ibrahim Baylan (S) där man begär hjälp.

Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska nöjesnäringen – vilket har fått branschorganisationen för sponsrings- och eventindustrin, SES, att skicka en hemställan till näringsminister Ibrahim Baylan (S) där man begär hjälp. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT.
SES skriver i ett pressmeddelande att förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 500 personer som infördes i mars, och som därefter skärptes till 50 personer, har lett till att i stort sett all evenemangs- och nöjesproduktion i landet har upphört.
Organisationen skriver även att då de flesta av de som arbetar inom branschen har tekniska eller administrativa yrken och inte omfattas av definitionen ”kulturutövare” inte heller omfattas av det riktade stödet till kultursektorn från regeringen.
Enligt SES kompliceras läget ytterligare av att många som arbetar inom sektorn är företagare med enskild firma – vilket innebär att de inte syns i varselstatistiken och inte heller omfattas av generella stödåtgärder som bland annat korttidspermitteringar.
I sin hemställan till regeringen begär nu branschorganisationen bland annat att alla yrkesgrupper och företagsformer i branschen inkluderas i framtida riktade stödåtgärder, och att nöjesnäringens specifika förutsättningar tas i beaktande när samlingsförbudet justeras.
”Denna skrivelse har kommit till för att uppmärksamma den akuta situation som svensk nöjesnäring just nu befinner sig i”, skriver Niklas Söderberg, verksamhetschef på SES, i pressmeddelandet.
Begäran är undertecknad av branschaktörer som Live Nation Sverige, Musikerförbundet och Teaterförbundet för film och scen.
Gå till toppen