Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författarna: Kant ratades för att han var man

I den omdebatterade boken ”Genusdoktrinen” kritiseras ett bokbyte på en filosofikurs vid Lunds universitet. Men enligt de ansvariga på institutionen är bilden av deras motiv till bytet förvanskad. Här svarar författarna Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi på invändningarna.

Anna-Karin Wyndhamn och Ivar Arpi.Bild: Peter Knutson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det är tråkigt att bli påkommen med att stirra sig blind på någons kön. Dan Egonsson, Tomas Persson, Björn Petersson och Toni Rønnow-Rasmussen har förstås rätt att känna så. Det är även själva premissen för vår bok: stirrar man sig blind på någons könstillhörighet blir annat lidande. På fortsättningskursen i praktisk filosofi, i moment ”Moralfilosofins klassiker”, lyftes ett verk av Immanuel Kant ut och in kommer ett verk om Mary Wollstonecraft av Lena Halldenius. Tidigare har David Hume ställts mot Kant, nu ställs han mot Wollstonecraft. Varför?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen