Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Polisvåldet i USA

Grönt ljus för demonstration i Malmö i kväll

Tre ordningsvakter skadades lindrigt och flera poliser får psykosocialt stöd efter den antirasistiska demonstrationen i Stockholm. Samtidigt kommer en ny demonstration att hållas i Malmö i kväll.

– Vi utgår från att man i demonstrationen tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

Kravallpoliser stoppar demonstranter vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Tre ordningsvakter fick lindriga skador under demonstrationen. Flera poliser som varit med om utsatta situationer får nu psykosocialt stöd. Ingen har dock skadats allvarligt, uppger biträdande kommenderingschef Carolina Passikivi för TT.

Psykosocialt stöd ges bland annat till de som medverkade vid tillfället där en kvinnlig polis gick ner på knä med demonstranterna.

– Den var väldigt speciell händelse som är väldigt oklar fortfarande. Det böljade från starkt hot och ett utsatt läge till lugnare scener och en helt kontrollerad situation, säger Passikivi.

Polisen har upprättat tre utredningar gällande icke tillståndsgiven demonstration som nu utreds. Flera utredningar gällande våldsamt upplopp pågår också. Man tittar bland annat igenom drönarbilder.

Annons

Kommenderingschefen betonar att man måste skydda den grundlaggskyddande rättigheten att demonstrera trots rådande pandemi och att ett stort ansvar ligger på personerna som deltar att se till att restriktionerna inte bryts. Bakgrunden till protesten är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande

Annons

– Vi gör allt för att underlätta genomförandet av sådana här manifestationer och har största respekt för frustrationen över den här händelsen och behovet av att uttrycka opinion i samband med det. Svensk polis står för allas lika värde och tar avstånd från övervåld, men vi är inte vaccinerade från rasism och måste hela tiden jobba med vår egen kultur, säger Passikivi.

Under torsdagskvällen kommer ytterligare en demonstration att hållas. På eftermiddagen fick arrangören tillstånd om att hålla den på Ribersborgsstranden i Malmö.

– Vi har att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi har arrangörens förståelse för detta, men vi har möjlighet att upplösa demonstrationen. Men vi kommer att använda oss av samtal och dialog så långt det någonsin går, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen.

Hon betonar att polisen har en god dialog med arrangören som kommer att hålla sin manifestation på ett stort och öppet grönområde. Närmare 3 000 personer har anmält sitt intresse på demonstrationens Facebook.

Flera politiker har kritiserat demonstranterna. Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger i en kommentar till TT att det är viktigt att fortsätta följa myndigheternas coronarekommendationer och uppmanar till att markera mot rasism på digitala medier istället.

Annons

”Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver.”

Annons

Socialdemokraten och tidigare socialministern Annika Strandhäll blev själv vittne till konfrontationer mellan polis och demonstranter.

– Vi pratar om poliser som var i extremt numerärt underläge i relation till mängden demonstranter. De försökte skingra massorna på ett professionellt sätt men det möttes då med provokationer, säger Annika Strandhäll, numera jämställdhetspolitisk talesperson för sitt parti, till Expressen.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om de gripna.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy