Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Med ett knä mot sin hals.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Om jag hade en son skulle han se ut som Trayvon, sade president Barack Obama. För första gången hade USA, med en lång rasistisk historia, en president som kunde identifiera sig med offren. Men Obama var tydlig med att det inte handlar om identitetspolitik, tvärtom: alla amerikaner måste ta det dödliga våldet mot de svarta på allvar. Det hänger inte på pigmentet, utan på empatin.
Det var i mars 2012 och 17-årige Trayvon Martin hade nyligen skjutits ihjäl. Ytterligare ett namn hade lagts till den tragiska listan över dödade svarta män och den fortsätter att fyllas på – förra veckan med George Floyd. Han pressades mot asfalten i åtta minuter, med en vit polismans knä mot sin hals. Trots sin vädjan: "Jag kan inte andas."
Bilderna är smärtsamma. Så har också protesterna mot rasism och polisbrutalitet åter blossat upp. Under en minnesceremoni i torsdags fångade baptistpastor Al Sharpton afroamerikanernas utsatthet, från de första slavarnas ankomst till idag: "Under de 401 år som gått har vi inte kunnat vara de vi ville eller drömde om för ni har haft ert knä mot vår hals."
USA måste kämpa mot rasismen. Mot corona – som ytterligare vidgar klyftorna. Och mot Donald Trump.
Vad som nu skulle behövas är en president som försöker ena amerikanerna, med det allvar som våldet och polisbrutaliteten kräver. Och en ledare som kan stå upp för demokratin och människovärdet.
Men när raseri och frustration nu ropas ut – också långt utanför USA – bryr sig presidenten mer om egendom som förstörs än om liv som släcks. Och hotar sätta in militär. Lag och ordning – inte medkänsla. Inte sammanhållning.
"Donald Trump är den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket – som inte ens låtsas försöka. Istället försöker han splittra oss", säger Trumps tidigare försvarsminister, general James Mattis i The Atlantic. Tunga ord från en källa som inte kan viftas bort som "bråkmakare".
Det väcker hopp inför vad som tycks bli en lång het sommar – och kanske inför presidentvalet i höst.
Gå till toppen