Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

Insändare
Släpp de stela formerna när Stadshallen byggs om

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Stadshallen i Lund är en av kommunens representationsbyggnader. I sessionssalen möts kommunens högsta beslutande organ kommunfullmäktige. Nu finns förslag att göra om Stadshallen ”från finrum till vardagsrum”, det skall också bli kulturhus.

Sessionssalen utformades av Klas Anshelm som ett ovalt rum med fasta skrivbänkar och en karmstol för var och en av kommunfullmäktiges 65 ledamöter. För ersättarna fanns 35 sittplatser längs bakre väggen och för åhörarna plats på en läktare. Den fasta möbleringen förstärktes senare av ett podium för presidiet samt två otympliga talarstolar. Fullmäktige sammanträder en gång per månad, men salen används nästan dagligen för konferenser och föredrag. Enligt min 40-åriga erfarenhet av lokalen har den fasta möbleringen varit en nackdel.

Annons

Jag ser gärna att demokratins finrum blir ett vardagsrum, men det måste utformas efter nutida krav på tillgänglighet, deltagande och flexibilitet och bli ett rum som kan utveckla och modernisera fullmäktiges arbetsformer samtidigt som det kan vara en plats för samtal och kulturaktiviteter.

Annons

I Sydsvenskan presenteras ett förslag till sessionssal med gradänger som går fem meter upp i luften och med ingång från läktaren. Det gör mig orolig. Från politikens sida har protester sedan lång tid framförts mot den utformningen. Erfarenheterna från Folkparken visar att gradänger försvårar en flexibel användning av rumsytan. Krav på tillgänglighet kräver trappor, räcken och hissar. Nivåskillnaderna hindrar många typer av aktivitet.

Att förslaget om en ”gradänggrotta” i Sessionssalen fortfarande presenteras som realistiskt tyder på en bristande lyhördhet och förståelse för verksamhetens behov. Risken finns att den ingår i överenskommelsen med den privata entreprenör som skall driva Stadshallen. Då låser man fast utformningen på ett sådant sätt att kommunfullmäktige inte kan fortsätta sammanträda där.

En dialog måste omedelbart startas där expertis, nyttjare och intressenter får medverka i att utforma sessionssalen till ”Demokratins vardagsrum”. Här behövs ett rum för kreativa samtal och diskussioner, för debatter och kulturaktiviteter, för musik och uppträden. Nog finns kompetens i Lund för att skapa en högklassig lokal med bästa ljud, bild och interaktivitet. Släpp de stela formerna (oavsett om det är fasta bänkrader eller gradänger) och skapa ett effektivt, flexibelt rum med de bästa och skarpaste verktygen för en deltagande demokrati.

Lennart Prytz (S)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy