Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedala positivt till nytt naturreservat i Törringe – men vill inte betala för nedskräpning

Kommunen har inget att invända mot att länsstyrelsen och markägaren greve Otto Thott gör Törringelund till naturreservat. Men man vill inte stå med oförutsedda kostnader för ökad nedskräpning.

Törringeskogen ska bli naturreservat. Arkivbild.Bild: Torbjörn Carlson
De gamla bok- och ekträden i Törringelund, en bit utanför Toarp, lockar till sig rödlistade insekter och mossor. Det är en av anledningarna till att länsstyrelsen vill se området klassat som naturreservat, efter att markägaren Otto Thott på Skabersjö gods tagit initiativet.
Svedala kommun har yttrat sig om länsstyrelsens planer och är positiva. Däremot gör man en tydlig poäng i sitt remissvar att kommunen inte har möjlighet att ta på sig ökade kostnader för underhållet. Törringeskogen är redan ett populärt utflyktsmål och om besöksantalet ökar finns risk att nedskräpningen ökar. Detta är markägarens ansvar, vill kommunen påtala.
– Törringelund är en vacker plats och viktig ur miljöhänsyn, vi har ingenting att invända mot planerna och ser positivt på att markägaren vill utveckla platsen och värna den biologiska mångfalden. Det vi skickar med är att om man ökar områdets attraktivitet så tycker vi det är klokt att påpeka vem som har ansvar för skötseln, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M).
Gå till toppen