Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppsving för Malmös närodlade grönsakskassar

Rädisor från Vintrie eller majrovor från Jägersro? Malmö har på kort tid fått flera aktörer som säljer kassar med närodlade grönsaker. Under coronakrisen förlorar stadsodlarna restaurangleveranser – men försäljningen till privatpersoner blomstrar.
– Det har fullkomligt exploderat. Vi tredubblade våra ordrar över en natt i princip, säger Maria Richardsson på Mylla.

Saba Nazarian är ansvarig för odlingarna på Botildenborg. Han har plockat huvudsallad som ska ner i veckans grönsakskassar.Bild: Lars Brundin
En strid ström av volontärer rör sig med nyskördade grönsaker in i huset, en bit bort lägger några andra ut nät över rädisorna och ur högtalarna strömmar kubansk musik. Det är full fart på Botildenborgs odlingar. Veckans grönsakskassar ska skördas, packas och levereras innan dagen är slut.
– Just nu levererar vi grönsaker till nästan fyrtio familjer. Den här veckan blir det en salladsmix, några rotfrukter och ”microgreens”, det vill säga skott. Och färskpotatis, svenskar älskar verkligen färskpotatis, säger kanadensaren Saba Nazarian roat.
Han är ansvarig för odlingarna på Botildenborg där han och hans kollegor producerar grönsaker, både till den egna restaurangen och till ett antal restauranger runt om i staden.
Nyligen inledde de ett samarbete med MJ's kökschef Frida Nilsson. Planen var att en del av Botildenborgs odlingar skulle vigas åt att odla grönsaker till MJ's. Men så kom coronapandemin – och slog hårt mot hotell- och restaurangbranschen. Så Botildenborg och Frida Nilsson ställde om.
Den japanska majrovan hakurei är en favorit hos många kockar och har nu blivit ett populärt inslag i Botildenborgs grönsakskasse.Bild: Lars Brundin
Fortfarande går en del av skörden till MJ's och andra restauranger – men mycket av grönsakerna packas i påsar och levereras till vanliga Malmöbor. I påsen ligger även recept från Frida Nilsson och tips på hur man bäst tar till vara på veckans grönsaker.
I och med att Botildenborg tidigare fokuserat på att leverera till restauranger finns en del ovanliga grönsaker i kassen.
– Vi vill gärna introducera Malmöborna för grönsaker de kanske tycker verkar konstiga. Vi har till exempel en japansk majrova som heter hakurei. Den ser nästan ut som en rädisa men är helt vit och är perfekt i en sallad. Vi har haft den i påsen tidigare och folk älskar den och vill ha med den varje vecka, säger Saba Nazarian.
Coronapandemin tvingade Botildenborg att ställa om – nu går stor del av grönsakerna till privatpersoner istället för till restauranger. Tanken är att utöka odlingen så att man kan fortsätta med grönsaksprenumerationerna även framöver.Bild: Lars Brundin
Sedan 2017 driver Botildenborg även Stadsbruk, en inkubator för stadsodlare. Här har majoriteten av Malmös stadsodlare, som Los perros urban farming, Vegostan och Ur vår jord, deltagit. Nyligen fick Botildenborg 4,4 miljoner kronor av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för att sprida konceptet vidare i Europa.
– Vi har som mål att bidra till en ökad lokal matproduktion i Malmö. Närmare en tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer från livsmedelsproduktion. Ska vi jobba med mat så är odling en jätteviktig del av det, säger grundaren Lena Friblick.
Genom Stadsbruk har antalet stadsodlare i Malmö ökat kraftigt de senaste åren. I nuläget finns nio odlare på ett område i Vintrie och fyra på Stadsbruks testbädd i Västra Skrävlinge. Men Lena Friblick är inte orolig över konkurrensen.
– Vi försöker skapa en systemförändring. Vi har inte för få kunder – vi har för få odlare. Vi som jobbar med detta är inte konkurrenter, ju fler som börjar handla lokalt desto bättre, säger hon.
Deras första grönsaksprenumeration sträcker sig under åtta veckor med en kasse i veckan och just nu är alla platser fyllda. Saba Nazarian tror att coronakrisen gett många människor en tankeställare.
– När coronapandemin växte började många intressera sig mer för att handla lokala produkter. Man vill stötta lokalt och man vill inte gå till stormarknaden på samma sätt längre, säger han.
Julian Coady hämtar upp veckans kasse från Mylla, med bland annat tomater, högrev och sallad från Skåne.Bild: Lars Brundin
I solen på S:t Knuts torg står Maria Richardsson och Rickard Sandahl med ett femtiotal bruna pappåsar. Sedan i september förra året har Mylla varje vecka levererat gårdskassar med grönsaker, kött och mejeriprodukter till privatpersoner i Malmö och Lund. Många odlare säljer kassar med sina egna grönsaker, men Mylla samlar råvaror från flera skånska producenter i en kasse.
Julian Coady stannar till med lådcykeln för att hämta upp veckans leverans. Han har beställt en kasse med både kött och grönsaker.
– Vi handlar nästan varje vecka och har gjort det i tre, fyra månader. Det viktigaste för mig är att allt kommer från närområdet. Det är nästan som att få en present – man vet inte vad man ska få men det är alltid gott, säger han.
I nuläget levererar Mylla cirka 200 kassar i veckan och de har upplevt ett stort uppsving de senaste månaderna.
– Det har fullkomligt exploderat. Vi tredubblade våra ordrar över en natt i princip, och sedan har vi legat kvar på den nivån. Det har varit mycket jobb med att rent fysiskt få allt på plats, se till att vi har tillräckliga kylrum och tillräcklig många händer som kan packa, säger Maria Richardsson.
De ser ett tydligt samband med coronapandemin.
– För oss exploderade det i mitten på mars, det var samma vecka som alla verkligen började prata om vikten av att stötta lokalt. Sedan dess har vi fortsatt växa, säger Rickard Sandahl.
I korsningen mellan Mäster Henriksgatan och Mäster Danielsgatan har Kocken på Åkern utlämning tillsammans med Michael Daly från den lokala dryckesproducenten Strewth. Även glasstillverkaren Folkets pops och snittblomsodlaren Blomstra finns på plats.Bild: Lars Brundin
Ett kvarter därifrån har Marcus Nilsson lassat upp veckans grönsaker på ett bord på bostadsrättsföreningens gräsmatta. Det är dags för utlämning av ”S:t Knut-kassen”, den här veckan med tatsoi, vitlök och rädisor från odlingen i Vintrie.
– Blasten kan du gärna göra soppa på. Gör som en nässelsoppa, men byt ut nässlorna mot blast – det blir jättegott och en lite pepprigare smak. Jag brukar toppa med lite crème fraiche, tipsar Marcus Nilsson och lämnar över ett knippe rädisor till en kund.
Han är en av odlarna som samarbetar med Mylla – när han får grönsaker över hamnar de i deras kassar. Han tog dessutom sina första steg som stadsodlare genom Botildenborgs inkubator.
Sedan ett år tillbaka driver han Kocken på åkern parallellt med en halvtidstjänst som skolkock. Förutom att leverera grönsaker till privatpersoner säljer han grönsaker till restauranger som Julie, Mineral och Mat- och chokladstudion.
– Jag snittar på ungefär fjorton kassar i veckan. Framför allt säljer jag till de som bor i kvarteren runt omkring. Många uppskattar att få en relation till odlaren de köper av. Folk är trötta på grönsakerna man köper i dagligvaruhandeln. Det är sminkade grönsaker som ser fina ut men som inte smakar så mycket. Då vill man hellre ha en ful grönsak som är lite äten på men som smakar fantastiskt, säger han.
Fakta

Några av Malmös kassar med närodlade grönsaker

• Botildenborg. Grönsaksprenumeration under åtta veckor. Utlämning på Botildenborg eller MJ’s på torsdagar.

• Mylla. Gårdskassar i olika varianter, bland annat kött, vegetarisk och vegansk kasse. Utlämning vid Caroli eller S:t Knut på torsdagar, alternativt hemleverans med cykel. Levererar även i Lund och Hjärup.

• Kocken på åkern. Grönsakskasse. Utlämning vid S:t Knut på torsdagar.

• Stadsåkern. Grönsaksprenumeration med tjugo kassar under säsongen. Utlämning i Vintrie eller på Rekoring på torsdagar.

• Stadsbönan. Grönsaksprenumeration. Utlämning i Kirseberg, Johanneslust eller Västra Skrävlinge på onsdagar. Hemleverans med cykel i delar av staden.

• Åkerkål. Grönsaksprenumeration under åtta veckor. Utlämning vid S:t Knut på torsdagar.

Gå till toppen