Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi måste få värna våra medborgares och medarbetares liv och hälsa.”

I ett öppet brev till regeringen ber två ledande politiker i skånska kommuner – Johan Olsson Swanstein i Båstad och Carina Wutzler i Vellinge, båda (M) – att tillfälligt få slippa erbjuda delårsboende hemtjänst.

Många besökare lockas till sina skånska smultronställen, som här i Båstad, eller på Näset i Vellinge kommun.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vi har alltid välkomnat våra delårsboende. Och självklart välkomnar vi speciellt våra trogna besökare som sedan många år bor här sommartid, i Båstad eller Vellinge, år efter år.
En del av dem som kommer har också vård- och omsorgsbehov och de har då erhållit hemtjänst via våra kommuner. Men sommaren 2020 är inte en vanlig sommar. Över 4 000 personer har redan dött av coronaviruset i Sverige och siffran fortsätter stiga.
Enligt socialtjänstlagen har en kommun skyldighet att verkställa en annan kommuns beslut om stöd och hjälp av individ som tillfälligt vistas i kommunen om individen till följd av hög ålder, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom är i behov av det. Men i dessa exceptionella tider måste vi få möjlighet att göra avsteg från lagen.
Vi är oroade inför vad en hög andel delårsboende personer som kommer att vara i behov av hemtjänstinsatser innebär och över hur vi ska klara av att bibehålla en god patientsäkerhet och kvalitet inom äldreomsorgen. Vår uppgift är i första hand att ta hand om och säkerställa så att kommunens invånare får den vård och omsorg de behöver.
I våra kommuner måste vi värna vår hemtjänstpersonal och inte ytterligare öka deras arbetsbelastning med fler brukare som tillfälligt vistas i kommunen.
Om man inte har rätt till omsorg i en annan kommun än sin hemkommun tror vi också att man istället väljer att stanna hemma vilket är i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att inte resa iväg om man vet med sig att inte kunna klara sin hälsa för egen del.
Det är hög tid för regeringen att sätta ner foten och ta de beslut som möjliggör för oss att fortsätta vårt viktiga arbete med att skydda våra äldre och sköra medborgare. Det är dags att besluta om en tillfällig ändring av lagstiftningen, en ändring som måste träda i kraft omedelbart.
Vi vill inte trotsa lagen men vi lämnas utan något val i nuläget. För oss är det allra viktigaste, och mest prioriterade, att värna våra medborgares och medarbetares liv och hälsa.
Johan Olsson Swanstein, kommunstyrelsens ordförande (M) i Båstads kommun
Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M) i Vellinge kommun.
Gå till toppen