Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Deckarförfattaren Jean Bolinder är död

Jean Bolinder, arkivbild 2011.Bild: Johan Bävman
Deckarförfattaren och Bjärredsbon Jean Bolinder har avlidit efter en längre tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade 1967 med ”Skulle jag sörja då...” och skrev sedan ett trettiotal deckare. ”För älskarens och mördarens skull” och ”Dödisgropen” utsågs av Deckarakademin till 1985 respektive 1990 års bästa svenska deckare. Han valdes in som hedersmedlem 1974.
Jean Bolinder skrev även noveller, pjäser, fackböcker och läromedel. Han var lektor i svenska, historia och scenisk gestaltning.
Han föddes 1935 i Östergötland, som son till en godsägare och medlem av den familj som gav sitt namn till första halvan av Bolinder-Munktell. Landets största maskintillverkare som senare köptes upp av Volvo.
Jean Bolinder gick gymnasiet i Motala och studerade vid Uppsala och senare Lunds universitet. När han var 21 tog hans far livet av sig. Den unge Jean ärvde en mindre förmögenhet.
– I dag skulle det mot-svara flera miljoner. Jag satte som mål att göra av med pengarna inom fem år, berättade han i en intervju med Sydsvenskan 2010.
Planen att slösa upp pengar genomfördes med perfektion. Bland annat var ett stall med sportbilar en prioriterad utgift.
Han regisserade studentspex under studenttiden och 1959–1961 tre filmer, ”Hjernans storhet och fall”, ”Flykt” och ”Ur askan i elden”.
Under 1970-talet var han anställd vid bokförlaget Hermods/Liber, där han skapade ”Libers idrottslexikon” och även gav ut dramatik, bland annat tre pjäser skrivna av Astrid Lindgren.
Jean Bolinder var fram till pensionen vid millennieskiftet dramalärare på Polhemskolan i Lund. Han var i karriärens slutskede även aktiv som konstskribent i Skånska Dagbladet och mångårig dramalärare på Petersgården i Lund där han undervisade många elever som senare gjort sig ett namn inom underhållningsbranschen.
Jean Bolinder blev 84 år gammal.
Gå till toppen