Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Lita på att grönt är lönt efter krisen.

Isabella Lövin och Per Bolund.Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Coronakrisen visar vägen i klimatsatsningarna, men inte på det sätt som vissa tycks tro. Trots att samhällsverksamheten till stora delar stängdes i otaliga länder och flygtrafiken närmast avstannade i mars väntas de globala utsläppen av växthusgaser inte sjunka med mer än 5 till 8 procent i år. Förvånansvärt lite, konstaterar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin i Svenska Dagbladet.
"Inte ens om alla sitter instängda i sina hem, inte förflyttar sig, inte konsumerar så räcker det för att klara klimatomställningen."
Den spridda bilden av att MP av klimatskäl vill se lägre aktivitet i ekonomin bygger på en missuppfattning, menar Lövin.
Det är ett välkommet, om än yrvaket, besked från det gröna regeringspartiet. Och som Lövins språkrörskollega Per Bolund påpekar bjuds nu ett tillfälle att vidta åtgärder mot två kriser på en gång. Kommande investeringar för att få fart på ekonomin bör ha tydligt grönt fokus.
Men det är naturligtvis ingen enkel fråga hur denna politiska styrning mot grön teknik bör se ut.
De stödpaket till näringslivet som regeringen hittills lagt fram har inte haft några krav på klimatomställning. Läget var alltför akut för det – då handlade det om att rädda jobben, menar Bolund.
Så sant, men även vid nästa stödpaket kan åtskilliga arbetstillfällen stå på spel. Avvägningarna måste bli därefter när S, MP, C och L förhandlar om utformningen. Blir kraven som ställs på företag för många och för krångliga kan det leda till onödigt många förlorade jobb. Samtidigt vore det varken klimatmässigt eller ekonomiskt försvarbart att bidra med statliga pengar till fossilteknik som ändå snart måste fasas ut.
Ett första steg i den svåra balansgången togs i veckan när regeringen och samarbetspartierna enades om att ge kreditgarantier till företag som vill göra miljö- och klimatinvesteringar. Inför kommande steg kan det finnas skäl att snegla lite på Norge som nyligen avsatte 3,6 miljarder norska kronor till grön omställning i spåren av pandemin. Satsningen är en del av ett större åtgärdspaket och ska gå till alltifrån forskning till finansiering av olika projekt.
Det låter smidigare än den strikta styrning som Lövin och Bolund verkar hoppas på. I ett principdokument som MP har tagit fram inför förhandlingarna står att stöd till fossila sektorer kan "kopplas till bindande förpliktiganden att ställa om till förnybar verksamhet".
Hur självklar denna riktning än må vara i sig, så riskerar alltför strama tyglar att kväva livskraftiga företag. Till en del måste regeringen och samarbetspartierna därför också våga lita på marknaden.
Den internationella myndigheten för förnybar energi, Irena, pekar i en ny rapport på hur det börjar bli billigare att satsa på förnybara energialternativ än att fortsätta förlita sig på fossila. Generaldirektören Fransesco La Camera säger att en viktig vändpunkt har nåtts i energiomställningen.
Motsvarande vändning verkar vara nära även på andra områden. När det ska investeras för framgång efter krisen blir det då naturligt att satsa på grön teknik.
Gå till toppen