Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Nog av politisk borgfred. Nu behövs het debatt.

Ebba Busch på väg in till partiledardebatten i tv.Bild: Jonathan Näckstrand/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Temperaturen stiger inte bara i junivädret. Även onsdagens partiledardebatt i riksdagen ser ut att bli het. SCB:s stora partisympatiundersökning, som presenterades på måndagen, visar att flera partier har ovanligt mycket att kämpa för.
För Socialdemokraternas del handlar det främst om att inte förlora väljarförtroende. Under mätperioden 29 april till 27 maj ökar partiets stöd med 8,7 procentenheter jämfört med november i fjol till 33,7 procent. Så har statsminister Stefan Löfven och hans S-kolleger i regeringen också hyllats för sitt ledarskap under coronakrisen. Med den politiska borgfred som rått under våren har angreppen dessutom varit få mot det ledande regeringspartiet.
Men läget förändras nu snabbt. Det har blivit allt tydligare hur Sverige har misslyckats med att skydda äldre från covid-19 och i regeringens satsning för ökad provtagning har det varit anmärkningsvärt långt mellan teori och praktik. Följaktligen backar S i en Demoskopmätning som enbart intervjuat väljare i slutet av maj och början av juni. Och borgfreden är nu ett minne blott.
Det senare framgick inte minst under partiledardebatten om Sveriges hantering av covid-19 i SVT:s Agenda i söndags. Retoriken mot regeringens vägval skruvades upp.
Ta till exempel KD-ledaren Ebba Buschs påstående att ”Sveriges regering med berått mod har tillåtit en stor smittspridning". Med berått mod? Med flit?Som om den politiska avsikten skulle ha varit att låta pandemin slå särskilt hårt mot Sverige.
Det råder ingen tvekan om att det har begåtts misstag här. Busch pekade själv på frånvaron av restriktioner för svenskar som gjort sportlovsresor till riskområden. I efterhand framstår det som uppenbart att dessa personer skulle ha satts i karantän. Men efterklokhet är visdom i sin allra torftigaste form. Från Busch krävs det nog något mer konstruktivt för att lyfta KD över SCB-noteringen på 6,4 procent.
Än längre ut på det efterkloka spåret går SD-ledaren Jimmie Åkesson, som bland annat kräver att statsepidemiolog Anders Tegnell ska avgå omedelbart – som om partiledare kunde avsätta misshagliga tjänstemän. I tv hävdade Åkesson att tusentals har dött i förtid till följd av missbedömningar och svagt ledarskap från regeringen.
Så har han också mycket att vinna på sin angreppsstrategi. Folkligt förtroende för myndigheter och regering skadar ett parti vars framgång bygger på misstro mot "etablissemanget". Det framgår när Sverigedemokraterna nu noteras för en tillbakagång på 5,6 procentenheter sedan november till 17,1 procent.
Bättre går det för Moderaterna som får 20,1 procent. M-ledaren Ulf Kristersson gjorde en stark insats i Agenda och gav regeringen kritik som mestadels var lika nyanserad som hård.
Stundtals var det snarare V-ledaren Jonas Sjöstedt som framstod som oppositionsledare. Låt vara att arbetsmarknadslagstiftningen behöver förändras – Sjöstedt är på hemmaplan retoriskt när han tar nuvarande ordning i försvar. Så är det även i diskussionen kring de uppenbara bristerna inom äldreomsorgen. Vänsterpartiet kan ha slagläge, trots en liten tillbakagång hos SCB med 0,4 procentenheter till 8,2 procent.
Småpartier har det sällan så lätt i samarbete med ett stort regeringsparti och i synnerhet inte om det har opinionsmässig medvind. Det framgår i SCB-mätningen där MP, C och L noteras för nedgångar. Men så är det kanske inte heller i hanteringen av coronakrisen som de har mest att bidra med.
På onsdagen breddas samtalen i riksdagen till fler sedvanliga frågor. Det är ett nödvändigt steg tillbaks mot det normala i svensk politik efter en vår då nästan allt har kretsat kring pandemin. En glödande debatt i kammaren kunde hjälpa både partier och väljare att hitta rätt.
Gå till toppen