Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Politisk inblandning oroar inte Tegnell

Jimmie Åkessons (SD) krav på statsepidemiologen Anders Tegnells avgång har fått motstånd från både politiker och myndigheters tjänstemän. Men Tegnell själv avfärdar risken för att politikers inblandning i frågan kan försvåra Folkhälsomyndighetens arbete framåt. – Jag ser ingen omedelbar farhåga i det, säger han.

Anders Tegnell uttryckte ingen oro under måndagens presskonferens, efter debatten som blossat upp efter Jimmie Åkessons krav på hans avgång.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

Efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i söndags krävde att statsepidemiologen Anders Tegnell skulle avgå har bland annat generaldirektören för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, kraftigt försvarat så väl statsepidemiologen som myndigheten.

– Det är anmärkningsvärt och högst olämpligt att göra Folkhälsomyndigheten till ett slagträ i den politiska debatten, sa Johan Carlson till TT i söndags.

Annons

Annons

Statsepidemiologen själv har inte kommenterat partiledarens utspel. Men under måndagens presskonferens frågade en reporter från Dagens Nyheter Anders Tegnell om han höll med generaldirektören om att Åkessons krav var ”närmast patetiskt”.

– Det är en politisk diskussion som jag överlåter till politikerna, konstaterade Tegnell kort.

Men på TT:s fråga om Anders Tegnell ser någon risk i att myndighetens arbete kan försvåras av politiseringen kring coronapandemin berättade han att han har förtroende för det rådande systemet.

– Jag tycker att vi har en ganska stabil modell när det gäller fördelning av arbete och beslutanderätt i Sverige, mellan myndighet och regering, säger han och fortsätter:

– Jag tror väldigt mycket på den och tror verkligen att den kommer att fortsätta att fungera, trots den här typen av omständigheter vi hamnat i just nu. Jag ser ingen omedelbar farhåga i det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan