Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Rickys spår mot svenskt rekord: ”Kommer säkert i sommar”

Han hoppas bli profilerad som Ricky Bruch på sin tid - men först siktar MAI-aren Wictor Petersson in sig på ”Honta” Höglund.
Den 11 juni kan det omöjliga bli möjligt i friidrottsgalan på Bislett.
– Blir det inte svenskt rekord där så kommer det alldeles säkert senare i sommar. Det är mitt mål, säger Wictor Petersson.

Wictor Petersson tränar kulstötning på Malmö stadion.Bild: PETTER ARVIDSON
Innan coronaviruset satte sina klor i elitidrotten passade 22-åringen från MAI på att OS-kvala med 21,15 vid inne-JSM i Göteborg den 1 mars.
Något klartecken från Sveriges Olympiska Kommitté hann dock inte komma innan det blev stopp i tävlandet.
OS i Tokyo är framflyttat till nästa år. Det blir inget Europamästerskap i sommar heller men nu börjar tävlingarna smyga igång.
För OS-hoppen och världsstjärnorna Armand Duplantis och Daniel Ståhl blir det tv-fokus i stav och diskus i den norska huvudstaden.
”Det är bara att lyssna på hur vi ska bete oss på tävlingarna, nicka och le. Det går inte att göra annat.”
I kula lite mer i skymundan ska Wictor Petersson ha en duell med norrmannen Marcus Thomsen, god för 21 meter han också.
– Allt kommer att bli ren glädje, säger Wictor Petersson.
Målet för året är att stöta längre än det äldsta svenska rekordet, Hans ”Honta” Höglunds 21,33 från 1975.
– Det borde vara dags att ta det, menar Wictor Petersson utan någon stöddighet i rösten.
Kastprofilen Ricky Bruch hade en tuffare framtoning när han åkte omkring i Malmö och letade bra kastvindar för diskus och for iväg på korta turnéer i Sydsverige.
Och lite grann kan det bli att följa i Rickys spår senare i sommar.
– Jag och min tränare Staffan Jönsson har en förhoppning på att tillsammans med Daniel Ståhls kastargäng från Växjö tävla på lite mindre orter nu när möjligheten att tävla kommit igen.
Wictor Petersson och Ricky Bruch.Bild: Bildbyrån
Och det finns fler kopplingar till den tidigare OS-bronsmedaljören och omdiskuterade profilen Ricky Bruch.
Wictor Peterssons föräldrar äger huset i Sösdala som Ricky Bruch bodde i under en längre tid.
– Det är renoverat och vi hyr ut det. I uthuset där Ricky hade sitt gym finns en del klipp och foton på väggarna om hur det var på den tiden. Redskapen är inte kvar längre.
I tre månader har Wictor Petersson kunnat träna hårt i Malmö mycket tack vare huvudsponsorn Mellby Gårds stöd, inte minst utomhus på Malmö stadion.
” I uthuset där Ricky hade sitt gym finns en del klipp och foton på väggarna om hur det var på den tiden.”
På torsdag i tävlingarna i Oslo kommer beskedet om träningen varit den rätta.
– Jag tror det. Tekniken sitter där och jag känner mig mycket starkare än förra året. Jag väger fyra kilo mer, har tävlingsvikten 130 kilo. Det ska bli fem kilo mer så småningom.
– 2020 får bli ett träningsår inför mästerskapen nästa sommar. Jag hoppas hinna med tio tävlingar i alla fall. Det är inte så många färre än ett vanligt år. De första tävlingarna brukar ligga i slutet av maj eller i början av juni, så det skiljer inte så mycket det heller. Det som blir annorlunda är att vi inte har publik, i alla fall inte till en början i sommar.
Coronapandemin kommer att påverka inramningen.
– Det är bara att lyssna på hur vi ska bete oss på tävlingarna, nicka och le. Det går inte att göra annat.
Det tuffa viruset är inget som Wictor Petersson kommit i kontakt med för egen del.
– Nej, alla i familjen är friska. Men jag har en kompis i Stockholm vars farfar dog av covid-19. Så ibland kommer situationen i världen ganska nära.
Fakta

Ricky Bruch

Född i Göteborg 1946 och död 2011 i Ystad. Bruch tillhörde under en lång rad av år i världseliten i både kula och diskus. I den senare grenen var han åren 1969–70, 1972–74 och 1984 världsetta i statistiken. Han bodde många år i Malmö och representerade både MAI och Helsingborg genom åren.

Hans mest framgångsrika år var 1972, då han både tangerade världsrekordet 68,40 på Stockholms stadion och tog brons vid i OS i München. Det blev även EM-silver 1969 och EM-brons 1974. Bruch slog det svenska rekordet 15 gånger och blev svensk mästare två gånger i kula och elva gånger i diskus. 1984 blev han som 38-åring förste svensk över 70 meter i diskus.

Bruch spelade även in filmer. Han hade en biroll som den store tyste rövaren Labbas i filmatiseringen av Ronja Rövardotter. En del av Bruchs stormiga karriär beskrivs i Stefan Jarls dokumentär ”Själen är större än världen”.

Gå till toppen