Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonåring döms för MFF-planstormning, rånförsök och gömma med tre skjutvapen

Först stormade den 17-årige pojken planen efter matchen Malmö FF-Chelsea. Därefter försökte han råna två finska utbytesstudenter. Och till sist knöts han till en gömma med tre skarpa skjutvapen. Nu döms han. Straffet: villkorlig dom med samhällstjänst.

Den 17-årige pojken döms för brott mot ordningslagen, rånförsök och vapenbrott av normalgraden.Bild: Polisens förundersökning
Inom loppet av två månader under fjolåret blev den då 17-årige pojken gripen för en rad brott.
Han var en av de 20 312 åskådare som såg MFF förlora med 1-2 hemma mot det engelska storlaget Chelsea i Europa league 14 februari 2019.
En handfull supportrar tog sig in på planen efter slutsignalen. I gruppen ingick den 17-årige pojken, som snabbt infångades av ordningsvakter.
Pojken greps och fördes till rättscentrum. I förhör erkände han tilltaget men hävdade att han inte visste om att det var förbjudet att beträda gräsmattan efter matchen. Därefter släpptes han.
En dryg månad senare var två finska utbytesstudenter på väg på cykel till deras gemensamma bostad i Malmö. 17-åringen och hans kompis körde ikapp dem på moped. En av pojkarna riktade då ett skjutvapen mot studenterna och sade ”ge hit alla era pengar”.
Men en personbil som passerade platsen, som pojkarna förväxlade med civilpoliser, gjorde dem skrämda, vilket ledde till att de flydde fältet.
Finnarna larmade polis, och inom några minuter kunde pojkarna på mopeden gripas med ett skjutvapen, som visade sig vara en soft air gun.
Ytterligare tre veckor gick – sen reagerade en polispatrull på en pojke som uppträdde narkotikapåverkat på en skolgård i sydöstra Malmö.
I samband med att polisen skulle kontrollera pojken svarade han avvikande på frågor om mobilen i sin ficka. Poliserna beslutade sig för att kontrollera telefonen eftersom man misstänkte att den var stulen. Patrullen såg direkt en öppen film där pojken hanterade en väska med skjutvapen i ett garage.
Utifrån materialet misstänkte man att inspelningen skett i den fastighet där 17-åringen var folkbokförd. En patrull begav sig dit – och det blev jackpot.
Vapengömman upptäcktes i en skrotbil som var parkerad på en plats registrerad på 17-åringens familj. I väskan låg två skarpa pistoler och en automatkarbin.
Den tekniska analysen visar att det är samma skjutvapen på filmklippen som i gömman.
Om 17-åringen varit äldre än 21 år hade han med all säkerhet dömts till ett flerårigt fängelsestraff. Men istället väljer tingsrätten påföljden villkorlig dom med 160 timmars samhällstjänst.
Detta på grund av pojkens låga ålder, att det gått över ett år sedan händelserna – och att han får behandling som han svarar bra på.
Gå till toppen