Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra röster om beskedet från Palmeåklagaren

Stig Engström, en avliden 52-årig försäkringskonsult, pekas ut som Olof Palmes mördare. Vi frågade några Malmöbor: är gåtan löst nu?

Melanie GutmanBild: Bengt Arvidson
Melanie Gutman, Malmö:
– Tillkännagivandet idag var bra. Men det blottlägger ju något väldigt genant i utredningsarbetet.
– Det som stressar mig är att det var ett vittnesmål som inte gick ihop med de andra som är ingången till att ringa in honom.
– Skandalen kring Sverige blir på ett sätt djupare av det här. Nu med corona-pandemin och vårt rykte utomlands är jag rädd att Sverige pekas ut som lite oansvarigt; att den gamla goda bilden av Sverige med folkhemmet, välfärden och Palme kanske är smutsigare än man trodde.
Thomas ArnfellBild: Bengt Arvidson
Thomas Arnfell, Malmö:
– Jag ska säga helt ärligt: jag har inte funderat på detta överhuvud taget. Jag har inte ens följt det de senaste åren. För mig har detta varit dött länge, det är helt ointressant faktiskt.
– Min känsla i förmiddags var: det här borde de ha lagt ner för länge sedan.
– Jag hoppas innerligt att detta är slut nu, det är utagerat. Men jag är inte så säker. Det kommer alltid att poppa upp nya teorier. Det finns betydligt viktigare saker att titta på idag än Palme-mordet för 34 år sedan.
Ulrike GustafssonBild: Bengt Arvidson
Ulrike Gustafsson, Malmö:
– Jag är förvånad och besviken. Hur kan man bevisa detta när Engström är död? Det är så fel, att efter hans död säga detta.
– Man måste var ärlig och säga: vi kan inte utreda det hela mer, nu måste vi avsluta detta.
– Fast egentligen får det inte vara slut. Svenskarna är så stolta över Palme, han har gjort så mycket för Sverige och därför är man skyldig att fortsätta. Det finns dna-teknik nu och vi har kommit så långt.
– För Palmes skull och för Sveriges skull vill jag inte att de avslutar den här utredningen.
Calle NordenskjöldBild: Bengt Arvidson
Calle Nordenskjöld, Malmö:
– Jag är inte förvånad. Engström var utpekad redan tidigare i Filters artikel. När de i vintras tillkännagav att det skulle komma ett utlåtande tänkte jag att det blir väl det här de kommer fram till.
– Det är ju inte bevisat att det var han. Men det är ingen skillnad, så har det varit i 30 år. Samtidigt är det ungefär så bevisat som det någonsin kommer att kunna vara efter 34 år.
– Men det slutar inte här, absolut inte. Det här kommer folk att gräva i för alltid. Detta är vårt Kennedy-mord.
Gå till toppen