Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös covidteam åker hem till smittade dygnet runt: ”Det är intensiva dagar”

Camilla Landegren och Linda Dahlberg körde den allra första turen i Malmös covidteam. Tillsammans med ett tjugotal kollegor åker de nu dygnet runt hem till covid-19-sjuka äldre Malmöbor.
– Först var det nervöst. Nu påminner vi varandra om att inte peta i ansiktet bakom skydden, säger undersköterskan Linda Dahlberg.

Camilla Landegren var med på den allra första turen med Malmös covidteam och arbetar sedan en vecka hela dagarna med att besöka och hjälpa covid-19-sjuka äldre Malmöbor i deras hem.Bild: Hussein El-alawi
Malmö är hittills den svenska storstad där coronapandemin har slagit mildast. Ändå ökar fallen, även här.
Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning tar just nu hand om ett fyrtiotal Malmöbor som har konstaterad covid-19 men som, åtminstone hittills, inte har behövt läggas in på sjukhus.
De flesta bor i särskilt boende eller korttidsboende.
Men en handfull äldre Malmöbor bor kvar i sina vanliga hem med konstaterad covid-19.
Sedan lördag den 2 maj får covid-19-sjuka äldre som bor hemma besök uppåt tio gånger om dygnet av Malmö stads och Region Skånes bilburna covidteam,
Teamet hjälper till med allt som kan behövas, från matlagning och städning till hygien, provtagning och medicinering.
– Det är intensiva dagar och vi är trötta, säger undersköterskan Camilla Landegren när Sydsvenskan möter henne efter en knapp vecka på det nya uppdraget.
Hon och kollegan Linda Dahlberg fick köra premiärturen med en av covidteamets bilar och har varit i gång sedan dess. De kör dagpass och lämnar över till ett kvällspass som i sin tur lämnar över till ett nattpass.
Undersköterskor jobbar dygnet runt och parvis i Malmös covidteam. Här Linda Dahlberg och Camilla Landegren. De har sina vanliga kläder i bilen och tar på sig full skyddsutrustning när de har kommit fram till covid-19-sjuka Malmöbor som behöver hjälp och stöd.Bild: Hussein El-alawi
– Det var nervöst när vi skulle hem till den första mannen. Vi var ovana att arbeta med så mycket skydd. Nu har vi vant oss och kan sätta på skydden i sömnen, säger Linda Dahlberg.
Undersköterskor i hemtjänsten har frivilligt fått anmäla sig till covidteamet. Den fackliga organisationen Kommunal har lyft frågan om risktillägg på lönen – något som ännu inte är avgjort.
– Jag gör det inte för att få extra lön. Det känns bra att hjälpa till och vi har hela tiden med oss skydd, säger Linda Dahlberg.
Jobbet är slitsamt och tröttande - men båda betonar att de frivilligt har sagt ja.
Syftet med teamet är att sjuka äldre ska behöva möta så få personer som möjligt – och att personal som möter konstaterat smittade inte också ska åka till äldre som inte är smittade.
– Vi fick mejl där teamet beskrevs och vi hoppade på direkt, säger Linda Dahlberg.
– Jag kände att det var en utmaning i livet jag aldrig kommer att få igen. En riktig möjlighet att göra något viktigt, säger Camilla Landegren.
Båda har tidigare erfarenhet från hemtjänsten och har frivilligt anmält sig för att jobba i Malmös covidteam. Nu har Camilla Landegren och Linda Dahlberg vant sig vid ständiga byten av skyddskläder och annan skyddsutrustning.Bild: Hussein El-alawi
De flesta som teamet besöker bor ensamma, men på körlistan finns också ett äldre Malmöpar som båda har insjuknat i covid-19.
– Alla vi åker hem till är över 70 år. Friska i den åldern ska följa Folkhälsomyndighetens råd och stanna hemma, säger Camilla Landegren.
Hur mår de coronasjuka Malmöbor ni hjälper?
– En dam beskrev sig själv som en urkramad trasa. De flesta mår ändå ganska bra, men är trötta, säger Camilla Landegren.
Undersköterskan Camilla Landegren med munskydd och visir. ”En dam beskrev sig själv som en urkramad trasa”, säger hon om ett av besöken hemma hos covid-19-sjuka Malmöbor.Bild: Hussein El-alawi
Blir någon av de hemmaboende sämre, ska sjuksköterska larmas. Sjuksköterskan kan i sin tur larma primärvårdsläkare som tar ställning till eventuell coronaprovtagning eller om den äldre på grund av försämrad hälsa behöver flyttas till sjukhus.
Alla Malmös vårdcentraler, offentliga och privata, bidrar med läkare till covidteamet.
Hur många coronasjuka äldre har Malmös äldreomsorg hittills skickat vidare till sjukhus?
– Jag kan inte säga ett antal – men det är få, säger Michael Zander, sektionschef för sjuksköterskor och rehab på Malmös särskilda boenden.
Plötsligt ägnar ni hela era arbetsdagar åt att möta Malmöbor som lider av sjukdomen hela världen fruktar. Hur har arbetet påverkat er bild av covid-19?
– I media har jag fått bilden att coronasmitta är väldigt illa. Det är det säkert, men efter den första veckan är jag inte lika rädd för att få corona själv längre, säger Linda Dahlberg.
Gå till toppen