Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ölvebro: Engström bara ”flamsade runt”

– Med tanke på att vi beskylls för att inte ha gjort jobbet ordentligt vill jag tala om hur det gick till. I en TT-intervju tar förre spaningsledaren Hans Ölvebro bladet från munnen och berättar varför Stig Engström aldrig blev misstänkt Palmemördare.

Hans Ölvebro, tidigare spaningsledare i Palmegruppen. Arkivbild från 1990.Bild: Gunnar Lundmark/TT
Hans Ölvebro, 75 år, ledde Palmegruppen 1988–1997. Under hans tid som spaningsledare åtalades Christer Pettersson för mordet. Fälld i tingsrätten 1989, friad i hovrätten samma år.
Nu har chefsåklagare Krister Petersson lanserat avlidne Stig Engström som huvudmisstänkt utan stöd av teknisk bevisning som till exempel mordvapnet.
– Jag är besviken, säger Hans Ölvebro som hade hoppats på ett tekniskt genombrott.
I dag ter det sig totalt osannolikt att Palmemordet skulle hamna i domstol en gång till.
– Jag har sagt hela tiden att det krävs ett vapen för att kunna lagföra någon.
Krister Petersson får svara för sin bedömning av Stig Engström och de första årens taffliga polisarbete, menar Hans Ölvebro. Själv står han fast vid att mördaren har ett annat namn.
– När jag tillträdde den 1 mars 1988 var en av de första arbetsuppgifterna, som vi var helt överens med åklagarna om att göra, att åter gå igenom vad som hade hänt på brottsplatsen och i anslutning till den. Och det gjordes.
Enligt Hans Ölvebro blev Stig Engström aldrig något uppslag i mördarjakten. Polisen såg honom som blott ett av flera andra vittnen från Sveavägen.
– Det var aldrig på tal att Engström skulle vara gärningsman. Vi gjorde bedömningen att han snarare var en vilsen man som inte riktigt visste vad han höll på med. Flamsade runt och hade sig.
Stig Engström påstod till exempel att han försökt hjälpa den skjutne Olof Palme och vända på honom. Inga vittnen från mordplatsen stödde den uppgiften.
– Det är typiskt Engström! säger Hans Ölvebro
– Han var inte den man kunde lita på i alla avseenden. Men det gör ju inte att han ska bli misstänkt för mordet.
– Utan tvekan blev Engström sedd av andra som trodde att han var gärningsmannen. Det var ju därför han själv ringde dagen efter och sade att ”det är jag som pekas ut som den flyende”. Hans förklaring var att han sprang efter gärningsmannen in i gränden.
– Men jag har inget minne av att någon hos oss på något sätt skulle misstänka honom. Och att någon av åklagarna skulle besluta om anhållande. . . det finns inte i min värld, säger Hans Ölvebro som drygt två år efter mordet kunde konstatera att de flesta vittnena var påverkade av vad de hade läst och sett i medierna.
Sommaren 1988 briserade Ebbe Carlsson-affären. Justitieministern och rikspolischefen fick avgå och enligt Ölvebro förrycktes arbetet i Palmegruppen.
På sensommaren blev Christer Pettersson het i utredningen och han häktades december.
Inför rättegången talade polisen med Stig Engström igen. Han var kallad av försvaret som vittne för att så tvivel om åklagarnas anklagelse mot Christer Pettersson. Stig Engström uppgav att det kunde ha funnits flera gärningsmän på platsen. Ånyo kunde inga andra vittnen bekräfta hans uppgifter.
Känner du dig trygg med att Engström inte var den skyldige efter det att ni utrett honom?
– Som vi såg det då var han inte någon man kunde misstänka, svarar Hans Ölvebro.
– Hade man haft ett vapen som passat in i detta, då hade man fått krypa till korset och säga att Krister Petersson har rätt.
Men nu är den tidigare spaningsledaren kritisk mot Krister Peterssons agerande:
– Man måste kunna bevisa saker innan man påstår något offentligt.
Gå till toppen