Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Bättre att få höra om andras tragiska erfarenheter än att själv uppleva dem”

Rasism. Sverige och Eritrea. En far som varit fängslad i nästan 20 år.
Det är frågorna som Betlehem Isaak ska ta upp i sitt sommarprogram.
– Jag har så mycket att säga, berättar hon.

– Det är bättre att få höra om andras tragiska erfarenheter än att själv uppleva dem, säger Betlehem Isaak.Bild: Peter Frennesson
Betlehem Isaak bor sedan en tid tillbaka i Malmö. Hon pluggar statsvetenskap i Lund och är aktuell med den självbiografiska debutboken ”Mitt liv utan dig".
Den skrev hon för att "bevara minnen", förklarade hon i en intervju med tidningen nyligen.
Hennes far, journalisten Dawit Isaak, fängslades i hemlandet Eritrea 2001. Ovissheten om hans öde har präglat hennes liv. Och den kommer att återspegla sig i hennes sommarprat.
– Den här historien är unik här. Men i världen är det många människor som gått igenom samma sak, säger Betlehem Isaak.
Boken och pjäsen den bygger på är utlämnande. Betlehem Isaak säger att hon alltid tänker på att hon är lite "för personlig".
– Men man måste alltid berätta sanningen. Och sanningen för många människor är väldigt personlig.
Rasism och polisbrutalitet är två andra ämnen hon tänker ta upp i programmet.
– Det blir mina och andras erfarenheter. Konkreta exempel sparar jag till sommarpratet.
Hon tror att lyssnarna kommer att kunna ta till sig hennes berättelse.
– Erfarenheterna kan man inte relatera till men man kan känna med sina medmänniskor. Att vara frustrerad, arg, ledsen är känslorna som vi alla ha gemensamt.
– Det är bättre att få höra om andras tragiska erfarenheter än att själv uppleva dem, som hon uttrycker det.
En insikt i hur andra människor har det kan i slutändan leda till ett bättre samhälle, tror hon. Oavsett om man tillhör majoritetssamhället eller har kommit till Sverige som barn från Eritrea och har en demokratikämpe till far som fängslats av en diktatorisk regim.
– Man kanske kan tänka vad kan jag göra för att förbättra andras vardag. Det leder till ett mer tolerant och ett samhälle där allas grundläggande rättigheter respekteras. Och i längden blir bättre för alla, säger Betlehem Isaak.
Gå till toppen