Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Moderaterna föreslår att Malmö avsätter 100 miljoner kronor till utbildning för att hjälpa människor in på arbetsmarknaden.”

De som redan före coronakrisen befann sig långt från arbetsmarknaden hamnar nu sannolikt ännu längre bort från att ha en chans till egen försörjning. Det skriver Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Torbjörn Tegnhammar (M) i talarstolen under en budgetdebatt i Malmö kommunfullmäktige.Bild: Patrik Renmark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malmö måste satsa sig ur coronakrisen. Arbetslösheten är högst i landet och vart tionde hushåll är beroende av socialbidrag. Allt enligt Arbetsförmedlingen och Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning.
Om inte stora satsningar görs blir situationen i Malmö både socialt och ekonomiskt ohållbar. Alla Malmöbor förtjänar en stark arbetslinje, där människor har arbetskollegor, möjlighet att skaffa sig en egen bostad och får visa sina barn att hårt arbete lönar sig.Därför föreslår Moderaterna att Malmö kommunfullmäktige så snart som möjligt antar en extrabudget med en investering på 100 miljoner kronor i en massiv utbildningssatsning för att hjälpa människor in på arbetsmarknaden.
Dagens bidragssystem behöver också stramas upp. Människor som får försörjningstöd måste på heltid delta i aktiviteter vars syfte är att hjälpa dem in på arbetsmarknaden.
För att uppnå en bättre balans på arbetsmarknaden, där fler med svag utbildningsbakgrund kan få jobb, krävs en satsning på att attrahera arbetstillfällen i grön tillverkningsindustri.
Det är helt enkelt dags för en ny policy: alla som kan jobba ska få jobba. Människor som inte har ett jobb ska på olika sätt få den hjälp de behöver.
Arbetslösheten i Malmö är nu 15 procent och utanförskapet i Malmö saknar motstycke i Sverige. Situationen är inte ny, och den har inte orsakats av coronakrisen. Den är ett resultat av 25 år av socialdemokratiskt styre under vilket det saknats en fungerande arbetslinje, en politik som hjälper människor att få jobb.
Tiotusentals Malmöbor befinner sig i ett långvarigt utanförskap och enligt uppgifter från stadens arbetsmarknads- och socialförvaltning deltar en fjärdedel av bidragstagarna inte i några aktiviteter som syftar till arbete.Dessa människor får alltså ingen hjälp att kunna lämna utanförskapet, komma in på arbetsmarknaden och stå på egna ben. Det är ett enormt svek.
Moderaterna föreslår ett massivt utbildningspaket där Malmö stad investerar 100 miljoner kronor för att Malmöbor som saknar jobb ska få hjälp med yrkesutbildning till bristyrken och matchning för att komma in på arbetsmarknaden. Satsningen ska kombineras med aktivitetskrav på heltid för dem som lever på socialbidrag.
De som redan före coronakrisen befann sig långt från arbetsmarknaden hamnar nu sannolikt ännu längre bort från att ha en chans till egen försörjning. Samtidigt har många av dem som nu förlorar sina arbeten en relativt svag förankring på arbetsmarknaden. Om de inte möts av snabba insatser är risken stor att de aldrig får något jobb.
Att hjälpa människor att få arbete kräver stora investeringar, men alternativet att fortsätta en passiv socialdemokratisk bidragslinje där människor hålls kvar i utanförskap är dyrare. Nu är rätt tid att satsa, så Malmö kan få en nystart efter den rådande krisen.
En gång i tiden var Malmö en av Sveriges ledande industristäder. Idag har Malmö en lägre andel arbeten i tillverkningsindustrin än rikssnittet, till och med lägre andel än den traditionella universitetsstaden Lund. Hade Malmö nått samma andel som riksgenomsnittet skulle det innebära 8 000 nya arbetstillfällen. Uträkningen är baserad på data från Statistiska centralbyrån.
Moderaterna kräver att Malmö stad, såväl styrande politiker som tjänstemän, ska arbeta för att locka gröna industriföretag till Malmö.
I Malmö finns redan en mängd växande it-företag. Med en aktiv politik där lämpliga platser för grön industri pekas ut vid stadsplanering, snabbare och enklare tillståndsprocesser och en serviceinriktad attityd mot företag kan Malmö också bli ett centrum för moderna gröna tillverkningsföretag som med ny teknik bidrar till hållbar utveckling, stärkt välfärd och fler jobb.
Varje Malmöbo som saknar jobb måste nu mötas av kraftfulla åtgärder för att snabbt kunna ta sig in på arbetsmarknaden, lämna utanförskapet och själv kunna försörja sin familj. Passiva bidragsutbetalningar är ingen lösning.
Alla som kan jobba ska få jobba.
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Gå till toppen