Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

RÅ: Jag var inte delaktig i Palmebeslutet

Riksåklagare Petra Lundh kommenterar nu onsdagens besked från chefsåklagare Krister Petersson om att Palmeutredningen läggs ner och utpekandet av Stig Engström som misstänkt gärningsman.

Riksåklagare Petra Lundh kommenterar beslutat om att lägga ned Palmeutredningen och peka ut en trolig gärningsman. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
I den skriftliga kommentaren förklarar hon att hon inte har varit delaktigt i det beslut som Krister Petersson fattat.
”Enligt reglerna i rättegångsbalken fattar åklagare självständiga myndighetsbeslut i eget namn. Med hänsyn till att lägre åklagares beslut kan överprövas av högre åklagare, kan högre åklagare inte ge anvisningar om hur ett enskilt ärende ska handläggas. Jag har alltså inte på något sätt varit delaktig i beslutet.”
Riksåklagare Petra Lundh skriver också att hon fått en sammanfattande information om innehållet i beslutet cirka en vecka innan det fattades.
”Skälet till detta är att det framgår av regeringens instruktion till Åklagarmyndigheten att myndigheten är skyldig att informera Regeringskansliet om viktiga frågor som uppkommer i verksamheten och som bör komma till regeringens kännedom”, skriver Lundh.
Hon skriver också att det finns regler om att åklagare ska informera riksåklagaren om frågor ”som är av sådan beskaffenhet att riksåklagaren bör känna till dem.”
I övrigt har riksåklagaren inga ytterligare kommentarer att lämna i ärendet.
Gå till toppen