Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö Symfoniorkester gav sommarkonsert i dansens tecken

Malmö Symfoniorkester sommarkonsert blev i år en digital upplevelse på Sydsvenskan.se. Coronasmittan gjorde att konserten inte som traditionellt kunde hållas med publik i Pildammsparken.

Konserten är bortplockad från Sydsvenskan.se. Den kunde ses i 30 dagar.
Konsertmästare Jörgen Svensson har varit med på sommarkonserterna sedan mitten av 1990-talet. Nu välkomnar han en ny konsertpublik hos Sydsvenskan.Bild: Christiaan Dirksen
Sedan ett trettiotal år har Malmö Symfoniorkester bjudit på sommarkonserter i Pildammsparken.
Coronaviruset och Folkhälsomyndighetens 50-gräns för mänskliga möten gör att årets konsert inte kan genomföras som vanligt.
Men det betyder inte att musiken tystnar. Istället kan publiken bli större än någonsin tidigare.
Med premiär i juni och en månad framåt gick konserten att se och höra på Sydsvenskan.se. Detta genom ett samarbete mellan Sydsvenskan och Malmö Symfoniorkester.
Konserten framförs inte i parken, utan på Malmö Live – med sändningsstart på söndagskvällen 14 juni.
Malmö symfoniorkesters sommarkonserter i Pildammsparken är en gammal tradition. Så här såg det ut för 31 år sedan, 1989.Bild: Ramon Kayser
På programmet står flera av den klassiska repertoarens främsta dansverk, däribland Ungersk dans nummer 5 av Johannes Brahms och en vals ur Pjotr Tjajkovskijs symfoni nummer 5.
Sydsvenskan fick ett samtal med violinisten Jörgen Svensson, alternerande förste konsertmästare, inför konserten.
På grund av pandemin har det inte kunnat hålla några konserter med publik på Malmö Live sedan mitten av mars.
– Vi har fortsatt att ha konserter varje vecka, men det har varit streamat. I början var man faktiskt lite rädd att gå till jobbet. Vi musiker sitter ändå väldigt nära våra kollegor, säger han.
Hur känns det att uppträda i ett publiktomt Malmö Live?
– Det är väldigt märkligt att bara spela för en kamera och mikrofon. Vi är vana vid att få applåder. Nu får vi ingen respons. Det är svårt, men det får vi ta.
Istället kommer alla Sydsvenskans läsare att kunna gå på konsert hemifrån?
– Det är väldigt bra! Det gör att vi når ut till en annan publik. Jag vill passa på att nämna vår dirigent Andreas Hanson. Han har dirigerat sommarkonserterna i flera år. Han är inte bara en fantastisk dirigent utan också en fantastisk presentatör.
Vad vill du berätta om det ni ska spela?
– Som de senaste åren kommer sommarkonserten att vara ett axplock av musik vi ska spela kommande säsong. Så blir det även i år. Men allt beror lite på hur Folkhälsomyndighetens regler ser ut i höst. Om vi behöver minska orkestern ytterligare kan vi efter sommaren behöva byta ut några stycken.
Folkhälsomyndighetens tak ligger på femtio personer. Hur gör ni?
– Vi är en fullstor symfoniorkester med cirka 90 musiker. Sedan mitten av mars har vi oftast varit 38 eller 39 musiker. Alla instrument finns med, men vi kan inte vara lika många i stråksektionen som vanligt.
Gå till toppen