Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter anklagelserna om antisemitism: SSU Malmö får minskade bidrag

Den 25 april förra året klubbade kommunfullmäktige demokratikrav för Malmöföreningar som får bidrag. Sex dagar senare, 1 maj, ropade SSU ”krossa sionismen”. Nu väntas fritidsnämnden i en kraftfull markering minska bidragen med skattepengar till SSU Malmö.

Finanskommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) gick främst i förra årets socialdemokratiska första maj-tåg i Malmö. Längre bak skanderade SSU-are "krossa sionismen".Bild: Lars Brundin
Månader efter valet 2018 avslöjade Kvällsposten att SSU i Skåne styrts av en falang som spridit extremistiska åsikter. Avslöjandet kopplades till odemokratiska metoder i SSU Malmö.
Kort senare skapades ett första blocköverskridande styre i Malmö, av Socialdemokraterna och Liberalerna.
Liberalerna har sedan dess drivit på för att införa en demokratiregel för föreningsbidrag.
I mars förra året kom en granskning av SSU från Malmös fritidsförvaltning. Förvaltningen såg allvarligt på brister, men menade att ”riksförbundet SSU:s strukturella åtgärder är tillräckligt omfattande för att säkerställa att den interna demokratin fungerar och demokratiska värderingar förmedlas”.
En månad senare, 25 april, klubbade Malmö kommunfullmäktige att föreningar som får bidrag: ”ska ta ställning för demokrati, mångfald, alla människors lika värde och likabehandling i verksamheten samt ta avstånd från våldsbejakande uttryck och åsikter”.
Ytterligare sex dagar senare inföll arbetarrörelsens högtidsdag, första maj.
Som vanligt demonstrerade Socialdemokraterna genom centrala Malmö.
Från SSU-sektionen skanderades orden: ”Leve Palestina och krossa sionismen”.
”Krossa sionismen” är ett uttryck rotat i antisemitism – enligt den Svenska kommittén mot antisemitism. Fredrik Sieradzki, informationsansvarig i Judiska församlingen i Malmö menade att slagordet "skickar en signal om att man vill krossa staten Israel".
I torsdags sammanträdde Malmös tyngsta fritidspolitiker i fritidsnämndens arbetsutskott. Utskottet, inklusive två socialdemokratiska ledamöter, ställde sig bakom det som väntas bli den samlade fritidsnämndens beslut:
• Att SSU Malmö bara ska få elva av tänkta tolv månaders föreningsbidrag i år.
SSU förlorar ungefär 10 500 kronor. Beloppet är inte så stort, men den politiska markeringen är mycket tydlig.
Du är inte nöjd med SSU Malmös demokratiarbete?
– Nej. För mig var det fullständigt omöjligt att släppa igenom SSU en gång till. De hade lovat att ändra på sitt arbete bara veckor före de antisemitiska slagord som förekom i 2019 års förstamajtåg, säger fritidsnämndens ordförande Ewa Bertz (L).
Kommunalrådet Ewa Bertz (L) är ordförande i fritidsnämnden, som i nästa vecka väntas minska föreningsbidraget till SSU Malmö.Bild: Peter Frennesson
Du representerar Liberalerna som styr Malmö tillsammans med Socialdemokraterna, där SSU ingår. Hur känns det att göra en sådan här tydlig markering mot närmaste samarbetspartnern?
– Jag kan inte se det så. Det är rättvisa som gäller. Jag hade gjort precis likadant om det hade gällt Liberala Ungdomsförbundet. Vi fick in ett demokratikrav för föreningar när vi började styra tillsammans med Socialdemokraterna. SSU har inte uppfyllt det kravet.
Dagarna efter förra årets första maj-demonstration intervjuade Sydsvenskan SSU Malmös ordförande Shler Bradostin. Hon menade att slagordet ”Leve Palestina och krossa sionismen” inte är ett uttryck för antisemitism, utan en protest mot ”förtrycket av palestinier och Israels ockupationspolitik”.
Malmös SSU-ordförande Shler Bradostin var en av talarna på förra årets första maj. Hon menade då att slagordet ”Leve Palestina och krossa sionismen” inte är ett uttryck för antisemitismBild: Lars Brundin
Shler Bradostin beklagade om slagordet missuppfattats.
– Vi behöver kolla på alla ramsor vi använder, sa hon till Sydsvenskan.
På fredagen ringde Sydsvenskan upp Shler Bradostin för att ställa frågor, men hon förklarade att hon hellre ville svara per mejl. Sydsvenskan frågade då via mejl hur SSU ser på att Malmö stad väntas minska deras bidrag.
Shler Bradostin skickade svaret:
”Det är väldigt tydligt i tjänsteskrivelsen om Malmö stads granskning att de anser att SSU Malmö följer demokratikraven i Malmö stads Allmänna bestämmelser för föreningar. Därför beviljas vi föreningsbidrag för verksamhetsåret 2019. Vi tolkar bidragsminskningen som en önskad signal om att vi har höga förväntningar på oss, vilket inte är konstigt.”
Sydsvenskan ringde upp för att ställa följdfrågor, som Shler Bradostin inte besvarade.
Gå till toppen