Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Astra Zeneca ingår avtal om 400 miljoner doser

Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca har ingått ett avtal om att leverera upp till 400 miljoner vaccindoser mot coronaviruset till Europa.
Avtalet har ingåtts med Europe's Inclusive Vaccine Aliance (IVA). Alliansen leds av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna. Leveranserna ska börja i slutet av 2020, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.
Astra-Zeneca har gått ihop med universitetet i Oxford för att utveckla, producera och leverera ett vaccin mot coronaviruset.
”Detta avtal kommer att garantera att hundratals miljoner européer får tillgång till Oxford-universitetets vaccin efter att det blivit godkänt”, säger Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i pressmeddelandet.
Det är ännu oklart om vaccinet fungerar, och den osäkerheten gäller alla vaccinkandidater som håller på att utvecklas världen över.
Bolaget, som tidigare förklarat att målet är att producera två miljarder vaccindoser, har redan ingått avtal med Storbritannien, USA samt andra vaccinallianser.
Astra Zeneca har även kommit överens med företaget Serum Institute of India om ett avtal för en miljard vaccindoser till låg- och medelinkomstländer.
Gå till toppen