Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det brukar alltid vara en stor oro inför sommarlovet”

Många svenska ungdomar växer upp i familjer med missbruk, våld och psykisk ohälsa. Vuxenvärlden måste lyssna på barn och unga i samhället, menar Sandra Patel Seropian från barnrättsorganisationen Maskrosbarn, som bland annat ser till att ungdomarna får fira jul – mitt i sommaren.

"Om vi ger barnen bättre förutsättningar att våga berätta, kommer vi att höra deras otroligt kloka tankar, reflektioner och idéer om hur man kan göra det bättre. De har all kompetens om sin egen situation om vi lyssnar och tar in", säger Sandra Patel Seropian.Bild: Mikael K Nilsson
Först en scen i skogen. En tioårig pojke plockar upp pinnar. Han slår hårt mot träd och i kroppen pumpar adrenalinet. När grenarna i handen studsar tillbaka från trädstammen river de upp sår. På armarna, i ansiktet, på benen. Ändå fortsätter tioåringen att svinga pinnar mot tallar och björkar långt upp i tonåren.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen