Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag älskar att jobba med människor"

För fem år sedan visste Enisa Rexha knappt var Sverige låg. Sedan träffade hon kärleken. Nu berättar hon om resan till Malmö, utbildningen och studentexamen. Vart resan sedan ska ta henne vet hon inte riktigt, bara var den börjar.

Enisa Rexha kunde inte ett ord svenska när hon kom till Sverige för fem år sedan. Nu har hon tagit studenten berättar hon på nästan felfri svenska.Bild: Ulf Sundberg
Enisa är född och uppvuxen med sina tre syskon i den lilla staden Prizen i Kosovo.
– Jag hade en bra barndom där vi var ute och lekte hela dagarna när vi inte gick i skolan. Som barn älskade jag att studera och var den första i familjen som verkligen gillade det.
Som 18-åring förändrades dock hela livet när hon mötte Senad. Han var på besök från Sverige och Malmö.
– Vi blev kära och två år senare bestämde jag mig för att gifta mig och flytta till honom i Sverige trots att jag knappt visste var landet låg.
Den första tiden var inte lätt.
– Jag kunde inte ett ord svenska så det var svårt att ta sig fram i samhället. Gick jag i en affär kunde jag inte fråga var sakerna fanns eller vilken storlek på kläder affären hade. Jag kunde inte ens presentera mig på svenska. Det var frustrerande.
Ett halvår senare började hon på SFI (Svenska för invandrare) på Östra Grevie folkhögskola.
Hon läste snabbt in svenskan och lika snabbt grundskolan innan det blev gymnasiet.
– Jag har läst allmän linje och tog studenten nyligen. Det var en fantastisk dag och lärarna hade gjort så fint när vi sprang ut, säger hon.
– Dessutom fick jag stipendium för att jag inte varit borta en enda dag under utbildningen.
Vad hon ska göra med pengarna vet hon inte riktigt men hon gillar att shoppa.
– Och så ska jag bjuda mina kompisar på fest.
Till hösten hoppas hon komma in på en utbildning till lärarassistent.
– Och sedan funderar jag på att läsa vidare till lärare. Jag älskar att jobba med människor. Att sitta på ett kontor och titta in i en dator är inget för mig.
Hur har hon då uppfattat svenskarna under åren här?
– Svenskarna är visserligen reserverade i början men när man får kontakt så brukar det gå bra. Svenskarna bryr sig om andra människor. Sanningen är att jag kommer nog lättare överens med en svensk än någon från Kosovo. Är jag dessutom hemma i Kosovo så upptäcker jag att jag bara blir mer och mer svensk.
Hur är det då med svenska vänner?
– Jag har nästan inte hunnit skaffa några eftersom alla elever på skolan kom från andra länder. Det blir nog bättre när jag börjar jobba, om jag hittar något arbete. Med Coronakrisen är det svårt att hitta sommarjobb.
Fakta

Enisa Rexha

Gör: Nybliven student.

Ålder: 25 år.

Bor: I Malmö.

Familj: Maken Senad.

Aktuell: Tog nyligen studenten från allmän linje på Östra Grevie folkhögskola i Malmö.

Gå till toppen