Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad vill ta ut avgift för elsparkcyklar

Elsparkcykelföretagen ska betala en avgift 1 825 kronor per fordon och år till Malmö stad. Annars blir det inget tillstånd. Så ser ett förslag ut som nu prövas av politikerna.

Under fredagen togs ett första beslut i tekniska nämnden för att kunna genomföra en avgift för de företag som hyr ut elsparkcyklar.
– Hyr man ut fordon som tar plats från Malmöborna så får man betala för det. Precis som bilisterna betala p-avgift, säger Andreas Schönström, (S), tekniska nämndens ordförande.
Tekniska nämnden föreslår en avgift på 1 825 kronor per fordon och år.
– Vi vill få ordning och reda på elsparkcyklarna. Det här är en vänlig uppmaning till företagen att inte kan ställa upp cyklar var som helst, säger Andreas Schönström.
Idag behövs inte tillstånd för de företag som hyr ut elsparkscyklar till privatpersoner i Malmö. Den bedömningen har polisen gjort. Men nu har kommunernas samarbetsorganisation Sveriges kommuner och Regioner, SKR, utrett frågan.
Utredningen visar att företagen behöver tillstånd enligt ordningslagen – men detta kan förtydligas ytterligare genom att kommunen ändrar sin egen lag, alltså den lokala ordningsstadgan.
Tekniska nämnden har nu föreslagit för kommunfullmäktige att man ska genomföra en ny paragraf i ordningsstadgan. I den ska tillstånd krävas för uthyrning av fordon – "oberoende om de har ett eller flera hjul, ståplats eller sittplats för föraren".
Transportstyrelsen håller inte med. Nyligen slog myndigheten fast i sin utredning att elsparkcyklar kan hyras ut utan tillstånd.
– Ja, men i och med att vi reglerar det i ordningsstadgan så blir det annorlunda, säger Andreas Schönström.
Räknar ni med att elsparksföretagen kommer att överklaga?
– Vi utgår från att de är seriösa företag. Vi har nyligen haft en dialog med dem att de ska få 20 centralt belägna p-platser där de kan ställa upp cyklarna, säger Andreas Schönström.
Kommunfullmäktige måste godkänna ändringen och det måste även länsstyrelsen göra.
På elsparksföretaget Lime är man inte positiv till en avgift:
– Det är oproportionerligt att ta ut en avgift på 1825 kronor per skoter och år. Behovet av individuella möjligheter att ta sig fram ökar i Malmö. Lime erbjuder ett alternativ till de som vill ta sig fram och ändå bibehålla social distansering, skriver Jonas Mørch, operativ chef på Lime i Malmö i ett mejl till Sydsvenskan.
Sydsvenskan har även sökt Voi, utan att få svar.
Gå till toppen