Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norge satsar på vindkraft i Nordsjön

Vindkraft är i stark tillväxt, och nu vill även Norge locka till sig turbiner till havs. Två områden som kallas Utsira Nord och Sørlige Nordsjø II öppnas för ansökningar om vindkraftsparker.

Vindkraftverk till havs. Arkivbild tagen från stranden i Hartlepool, England.Bild: Frank Augstein
– För första gången blir det möjligt att söka koncession för stora vindkraftsprojekt till havs på norsk sockel, säger energiminister Tina Bru enligt nyhetsbyrån NTB.
Norges energiförsörjning bygger på vattenkraft – samtidigt som landets välstånd baseras på försäljning av fossila bränslen, mestadels exploaterade till havs. Men nu ska alltså oljan få konkurrens av grön energi i de norska delarna av Nordsjön.
Beslutet kommer samtidigt som vindkraftverk på land väcker förnyat motstånd från boende på många håll i Skandinavien.
Till havs finns inte samma folkliga skepsis, samtidigt som vindarna ofta är ihållande och turbinerna kan göras riktigt stora. Internationella energiorganet (IEA) förutspådde i en rapport förra året att offshore-anläggningarna blir avgörande för att vindkraften globalt inom två decennier kan bli en biljonindustri, i dollar räknat – alltså omfatta över 10 000 miljarder kronor.
Längre söderut i Nordsjön planeras sedan tidigare jättelika vindkraftssatsningar, främst på Doggers bankar. Det är ett grunt område som fram till för ungefär 7 000 år sedan utgjorde ett landområde mellan nuvarande Storbritannien och Danmark.
Gå till toppen