Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tygbutiksmordet kan lösas med nya metoden

Dubbelmordet i Linköping klarades upp tack vare modern dna-teknik, släktforskning och detektivarbete i kyrkoböcker från 1700- och 1800-talen. Polisens kalla fall-grupper hoppas att metoden kan användas för att klara upp andra olösta mordfall och grova sexualbrott.

Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i Skåne, berättar att dna-släktforskaren Peter Sjölund hjälpte dem att identifiera ett brottsoffer, den så kallade Ekebymannen som hittades död i Ekeby utanför Helsingborg 2003. Det visade sig att mannen hade sitt genetiska ursprung i staden Rijeka i Kroatien. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– I Linköpingsfallet fick man ett fantastiskt resultat. Vi hoppas att vi snart ska få köra stuvkällarmordet på samma sätt i internationella släktforskningsdatabaser så att vi kan klara upp mordet där, säger Peter Thylén, polisens kalla fall-grupp i region Väst.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen