Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Framtidens sjukhus kläs i glas och skiffer

Två skyskrapor byggs bakom akuten – båda utgör navet i Sus Malmö. Här ska intensivvård och operationer ske. I de översta våningarna som får utsikt över Malmös takåsar planeras vårdavdelningar och administration.

Visionsbild från White arktiekter.Bild: White Arkitekter
Internt kallas den för nya vårdbyggnaden. Under våren och sommaren börjar det norra höghuset få sin fasad – det blir grått, geometriskt i skiffer och glas.
– Det är norsk skiffer, säger Jessica Wänni och pekar på den gråa fasadens stenbeklädnad. Och där där det nu är blank aluminium kommer det att kläs med mörkbetsat trä.
Hon är projektchef för fasader och tak på Skanska.
Det norra höghuset byggs bakom akuten och bredvid sjukhusets allra äldsta byggnad byggd 1896 och innehållandes sjukhustandvård och administration.
”Fasaden är prefabricerad. Allt är klart när de kommer från fabriken i Prag", säger Jessica Wänni.Bild: Lars Brundin
Fasaden är ett system som kallas curtain wall. Fasaden är inte en del av den stomme som bär huset. Istället hängs de färdiga element på den röda stålstommen. Elementen är isolerade och färdiga ytterväggar.
– Fasaden fungerar som en gardin och gör huset tätt. Så fort den är på plats kan man börja med installationerna på den våning som är klar, säger Jessica Wänni.
Totalt ska det norra höghuset bli elva våningar. Där ska det finnas mottagningar, intensivvårdsavdelning, operation, vårdavdelningar och administration. Våning sex till nio – med utsikt över takåsarna i Malmö – får vårdavdelningar.
Utsikten från den nya vårdbyggnaden – femte våningen.Bild: Lars Brundin
De två översta våningarna – de som påverkar skylinen i Malmö, täcks av slät lackerad aluminiumplåt.
Den andra byggnaden – tvärs över gatan ska bli 10 våningar hög. Här ska det också finnas mottagningar, operation, vårdavdelningar, administration och även sterilteknik. Även den har börjat byggas, men än så länge har man bara tagit sig två våningar upp till gatuplan.
– Gatan mellan byggnaderna blir 20 meter bred och två gångbroar ska binda ihop byggnaderna, säger Kristian Andersson, huvudprojektledare Regionfastigheter.
Höghusen kommer inte att se likadana ut. Två olika arkitekter har ritat dem. Det norra blir grått och strikt med skiffer och glas. Det södra blir oregelbundet både till mönster och fasad – där används keramik – och är mer gräddvitt.
I byggnaderna ska det också finnas mottagningar, ankomstavdelning för planerad kirurgi, barnintensiv och publika miljöer med kiosk, apotek och liknande.
Den nya vårdbyggnaden började byggas den 2 maj 2018 och beräknas vara klara under 2024 och 2025.
Fakta

Nya sjukhuset Malmö

• Har en total budgetram på 12,3 miljarder kronor.

• Två stora vårdbyggnader i mitten av sjukhusområdet. De senaste planerna är att de blir tio respektive elva våningar höga. Budget: 7,5 miljarder kronor.

Klara: årsskiftet 24/25

• En ny stor servicebyggnad i den södra änden av området som ska bli porten för all extern logistik, som post, avfall och mat. Där ska även finnas labb.

Klart: årsskiftet 23/24

• Nytt bårhus vid John Ericssons väg är budgeten.

Klart årsskfitet 22/23

Total budget för bårhus och servicebyggnad är: 1,6 miljarder kronor.

• Redan uppbyggda är två ersättningsbyggnader, dit bland annat avdelningar från rivna byggnader på området har fått flytta. Budget: 971 miljoner kronor.

• Nya kulvertsystem samt övrig teknisk infrastruktur. Budget: 2,3 miljarder kronor.

Läs också Sjukhusbygge under press
Läs också Facklig kritik: Man har inte lyssnat tillräckligt på personalen
Läs också Livsviktiga akutvägen planerades inte in i miljardbygget på Sus
Läs också Byggstart för nya dyra sjukhusblocket i Malmö
Fasaden hängs på stålskelettet med en kran, systemet med ytterväggarna är ett så klallat curtain wallsystemBild: Lars Brundin
Den södra byggnaden har precis tittat över marken.Bild: Lars Brundin
Varje fasad-bit transporteras i stålhäckar och sedan hängs de på plats av en stor byggkran på kvällstid. Varje fasadelement är numrerat för att passa den del av sjukhuset där de är inritade och planerade.Bild: Lars Brundin
Det är stålskelettet som är bärande. Den norra byggnaden räcker nu 6 våningar upp. Den ska 11. Varje våning är fem meter – men takhöjden blir normal inne i sjukhuset. Det behövs över två meter för alla installationer.Bild: Lars Brundin
Fasaden består av glas, skiffer och aluminium. Aluminiumplåten under glaset kommer att bekläs med träribbor i bottenvåningen.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen